Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Tajná řeč květin

Květomluva působí jako relikt minulých století, ve skutečnosti jde ale o živou a krásnou tradici.

Redakce Marianne | 16. 10. 2012

Zakódované zprávy

Naučte se základy řeči květin a okořeňte jí svůj život.

Symboly

Asi nejznámějším příkladem květomluvy je rudá růže, symbol hluboké lásky. Rudé růže jsou tradičním valentýnským dárkem, ale i růže jiných barev mohou vysílat tajné signály. Skryté významy se květinám přisuzují po staletí. Vycházejí z mytologie, folkloru, náboženské a historické symboliky. Kytice, kterou dostáváte nebo darujete, může nést zakódované zprávy podle toho, jaké květy do ní vyberete.

Historie

Největší obliby dosáhla květomluva ve viktoriánské Anglii, inspirována tajnou řečí květin z Turecka – ‚perské kytice‘ umožnily zamilovaným dávat najevo city, což jinou formou nebylo kvůli společenským konvencím přijatelné. Květomluva je také velmi populární v Japonsku, kde se nazývá Hanakotoba.

Zprávy v květináči

Inspiraci k první květinové zprávě můžete nabrat z tradičních a historických významů rostlin, a nemusí jít nutně jen o květiny.

Květy pro vítěze

Možná vás zaujaly drobné kytičky rozdávané sportovcům na olympiádě. Měly silný symbolický význam – růžová, žlutá, oranžová a zelená růže odrážely logo her. Levandule, máta a rozmarýn měly svou vůní podpořit slavnostní okamžik. Klas pšenice symbolizoval energii.

Kosatec

Symbolizuje dobré zprávy, což je odvozeno od řecké bohyně duhy Iris, která byla poslem bohů a na duze cestovala mezi zemí a nebem. Na svatbě se před snoubence sypaly listy kosatce, což mělo zaručit šťastné manželství.

Karafiát

Dnes už naštěstí přestává symbolizovat dobu komunismu a vrací se na výsluní. Znamená zásnuby, lásku a plodnost. Barvy mají odlišné významy: bílá – láska, žlutá – odmítnutí, růžová – nikdy na tebe nezapomenu, rudá – mé srdce krvácí.

Nečekané symboly

Do květomluvy patří i houby – vyjadřují odvahu a osamělost. Petrželová nať byla ve starém Řecku symbolem radosti a energie, takže pořekadlo ‚petržel, aby vydržel‘ není košilaté!

Vlastní silou

Klidně važte ‚mluvící‘ kytice sami. Jde hlavně o zábavu, takže netřeba z toho dělat vědu.

  1. Jak nic nezkazit Jistotou je dát pouze jeden jediný květ. Ten ale musí stát za to! Kupujte pouze čerstvé květy.
  2. Pro outdoorové typy Není vřelejšího důkazu lásky než kytička vlastnoručně natrhaná venku na louce. Na styl vazby se nehledí, a když je láska hodně vřelá, zapomene se i na vázu. Ráno pak připomíná seno, ale kdo by se zlobil…
  3. Stříhejte odvážně Nemusíte mít zahradnické nůžky, postačí dobré kuchyňské. Kvalitní jsou třeba Fiskars a Gardena.