Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Tiffany na stříbrném plátně

V polovině května do českých kin zamíří dlouho očekávaný snímek režiséra Baze Luhrmanna Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem a Carey Mulligan v titulní roli. Film jsme ještě neviděli, ale už teď nás okouzlily úžasné kostýmy ve stylu dvacátých let, na kterých se podílela také tradiční šperkařská značka Tiffany & Co.

Redakce Marianne | 18. 04. 2013

O režisérovi snímku Velký Gatsby je všeobecně známo, že si potrpí na detaily. Jeho práci tak nejvíce vystihuje strhující výprava a úchvatné vizuální vjemy. Všimnout jste si jich mohli například v Moulin Rouge či ve snímku Austrálie, které má tento padesátiletý rodák z Nového Jižního Walesu v Austrálii rovněž na svědomí. Kostýmy jsou tak v jeho tvorbě hodné pozornosti a mnohdy také obdivu. Velký důraz pak Baz Luhrmann klade zejména na dobové filmy, u kterých k nám duch doby promlouvá především na základě výpravy a oděvních detailů.

V nové adaptaci slavného románu Francise Scotta Fitzgeralda z roku 1925 Velký Gatsby zazáří v hlavní roli výstředního milionáře Leonardo DiCaprio, po jeho boku se představí Spider-Man Tobey Maguire či drobná Carey Mulligan, jíž éra let dvacátých padne jako ulitá. Oděvní stránku věci si i tentokrát vzala na povel Luhrmannova manželka a dvorní spolupracovnice Catherine Martin, která v minulosti pracovala například pro Vogue a v roce 2009 se stala pyšnou držitelkou Oscara právě za film Moulin Rouge. Na kostýmech pro aktuální filmovou novinku pak spolupracovala s věhlasnou italskou návrhářkou Miucciou Pradou a společně vytvořily jedinečný zástup blyštivých večerních rób. Zejména Carey Mulligan coby Daisy si jich užila až do sytosti!

GG-06360r

Nádherné šaty však potřebují onu pověstnou třešinku na dortu. Tu neobstaral nikdo jiný než značka Tiffany & Co., ta pro film exkluzivně vytvořila dechberoucí šperky dokonale odrážející lesk zlaté éry bohatství a nezkrotného optimismu. Tiffanyho šperky tak pomyslně představují nespoutanou dobu plnou okázalého luxusu a extravagantních večírků, kdy šampaňské teklo proudem. „Tiffany je nejslavnější americký klenotník a v našich rozsáhlých archivech se ukrývají přepychové poklady z dvacátých let minulého století. Tyto skvostné klenoty sloužily jako předlohy novým jedinečným designům, které jsme mohli vytvořit pro tento ikonický americký příběh,“ prozrazuje o spolupráci s Hollywoodem Jon King, výkonný viceprezident společnosti Tiffany & Co.

Ziegfeld-Daisy-locke_1884

Unikátní kolekce šperků vznikala opět za spolupráce s kostýmní návrhářkou Catherine Martin a snoubí se v ní platina, zářivé diamanty a perly, jež dokonale doplňují dobové kostýmy. „Tiffany je přímo ideálním tvůrcem klenotů pro Velkého Gatsbyho už jen proto, že sám Francis Scott Fitzgerald byl jeho věrným zákazníkem, a zároveň také proto, že první umělecký ředitel společnosti Louis Comfort Tiffany figuruje v románu jako člen longislandské smetánky,“ prozradila nám sama návrhářka.

GG-06432r

Pakliže patříte mezi fajnšmekry bytového designu, jistě si povšimnete i toho, že interiér domu hlavního představitele je plný doplňků, porcelánu, stříbrných příborů a dalších stylových detailů z dílny Tiffany & Co.

Při příležitosti uvedení filmu si světoznámá šperkařská značka připravila také speciální kolekci Ziegfeld, která vyniká krásou použitých materiálů jako jsou sladkovodní kultivované perly, nebo černý onyx zasazený do stříbra. Fotky jedinečných modelů z této řady si můžete prohlédnout v naší galerii.

Nalákali jsme vás? Zajímá vás, jak tohle všechno bude vypadat v reálu? Tak nezapomeňte, že do zářivého světa newyorské smetánky ve stylu Velkého Gatsbyho můžeme vstoupit již 16. května 2013.

Trailer k filmu si můžete prohlédnout ZDE:

Tiffany na stříbrném plátně