Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Tipy na evropskou exotiku, která vás vyjde levněji než Chorvatsko

Info ikona

Říká se, že na konci života lidé nejvíc litují toho, co neudělali. Že nežili spontánněji, nezkusili víc věcí a neprocestovali větší kus světa. Ano, myslíme tím vás, kteří se letos podesáté chystáte do té stejné destinace. Dopřejte si letos exotiku!

Anonymous | 20. 07. 2017

„To se vám snadno řekne,“ postěžujete si možná při pomyšlení na své úspory, které se jeví být ještě menšími ve vztahu k astronomickým částkám exotických zájezdů. Exotická dovolená však nemusí být vůbec drahá!

Stále více lidí začíná objevovat méně profláklé destinace, které jsou díky menšímu návalu turistů mnohem levnější.“ Tvrdí Zbyněk Laisek z firmy Porovnej24.cz, která pomáhá lidem najít levnější cestovní pojištění. 

Objevte, které evropské destinace ve vás vyvolají pocit, jako byste byli v Thajsku, Karibiku, Turecku či jižní Americe!

 

MAKEDONIE

Tato malá balkánská země může svými přírodními krásami směle konkurovat Thajsku. Na jihu země se totiž nachází nejstarší jezero Evropy, které má rozlohu 388 čtverečních kilometrů. Ohridské jezero se díky své obrovské rozloze chová jako moře a turista může dovádět ve vlnách či se kochat pohledem na nekonečné vodní plochy. Nutno podotknout, že se jedná o křišťálově čisté vodní plochy, kde je často vidět i tři metry pod vodní hladinu. Voda v jezeře chytá tyrkysově modrý odstín a některými vašimi fotkami z dovolené poté můžete mást své přátele, kteří se budou pokoušet uhodnout, zda jste si to vyjeli do Thajska či Karibiku.

m
Zdroj: maestra-project.eu

Turistu určitě mile překvapí místní ceny, které jsou nižší než v Chorvatsku. Například ubytování v hotelu seženete už od 250 Kč za noc a osobu a v restauraci povečeříte klidně za 90 Kč. 

m
Zdroj: exploringmacedonia.com

Pokud by vás lenošení na pláži znudilo, vydejte se objevovat architektonické památky. Země doslova oplývá romantickými pravoslavnými kostelíky a starodávnými chrámy. 

 

POLSKO

Lákají vás spíš nekonečné pouště Maroka či Egypta? Rozhodně nemusíte až tak daleko, protože největší evropská poušť se nachází přímo na humny. Sousední Polsko se může pyšnit oblastí, která jako by vypadla z vyprávění o Africe. Poušť je součástí tamního národního parku (Sloviňský národní park) a nachází se na pobřeží Baltského moře. Rozhodně to není žádné zanedbatelné pískoviště, některé pískové duny dosahují do výšky až 40 metrů. Při procházkách hebkým pískem a šplhání na písčité duny si budete připadat jako pouštní kočovníci. Písčité duny zasypávají stále větší území, zahrnující i lesní porosty. V některých částech národního parku písek zasypal lesy, tudíž máte unikátní možnost projít se mezi korunami zasypaných stromů. 

p
Zdroj: checkoutpoland.com

Pokud budete chtít zkusit i něco jiného, vytřepte písek z bot a užijte si koupání v Baltském moři poblíž městečka Leba. Je libo i trochu architektury? Necelé dvě hodiny autem od Leby se nachází krásné historické město Gdaňsk. 

 

BOSNA A HERCEGOVINA

Kde jsou ty časy, kdy lidé jezdili houfně do Turecka či Egypta nasát atmosféru Orientu? Dnes kvůli obavě z teroristického útoku překotně obrátí ty stránky cestovního katalogu, kde jsou výhodné zájezdy do těchto zemí. Pokud by vás lákala orientální architektura, ale Turecko si z finančních či bezpečnostních důvodů nemůžete dovolit, máme pro vás zajímavou (a levnou) alternativu! 

B
Zdroj: visit-sarajevo.com

Zaleťte si do Bosny a Hercegoviny, kde můžete obdivovat štíhlé věže minaretů a budovy, které ve vás vyvolají dojem, že jste někde v Orientu. Balkán totiž v minulosti patřil pod vliv Otomanské říše, díky čemuž se v některých městech cítíte, jako byste byli v Turecku. Z hlavního města Sarajeva můžete sjet na jihozápad do perly Balkánu, kterou je starobylý Mostar. Toto město vás dostane svými romantickými zákoutími, množstvím mostů přes řeku Neretvu a svou mezinárodní atmosférou. Najdete zde památky, které vyprávějí o soužití muslimů, Židů i křesťanů. 

B
Zdroj: visit-sarajevo.com

A pokud by na vás té historie bylo příliš a potřebovali byste si trochu dáchnout? Poblíž Mostaru si můžete zařádit ve vodopádech, anebo se vydat na jih země k Jaderskému moři.

Objevujte exotickou Evropu