Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Tipy na víkend: Zažijte barevnou Prahu či Chodské slavnosti v Domažlicích

Hurá! V příštích dvou dnech by nemělo na teploměru padnout více než třicet stupňů, proto vyrazte do ulic na Prague Pride, do Domažlic na folklorní slavnosti a ochutnávku těch nejlepších koláčů nebo na výstavu uznávaného španělského architekta Santiaga Calatravy. Čeká nás víkend nabitý zajímavým programem.

Anonymous | 10. 08. 2018

Prague Pride

6. – 12.8.

Největším “highlightem” tohoto týdne je bezesporu sobotní průvod Prahou v barvách Prague Pride, jehož se účastní už od roku 2011 desetitíce lidí. V čele průvodu kráčí primátorka hlavního města Prahy, účastní se ho taky politici, podnikatelé, rodiče a přátelé LGTB komunity, vyjadřující podporu rovným právům bez ohledu na sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Průvod končí již tradičně na Letné, kde je připravený duhový Pride Park se dvěma stagemi, na nichž vystoupí v sobotu třeba Verona, Jakub Děkan & Band, Nano nebo Brixtn.

Chodské slavnosti

10. – 12.8., Domažlice

Chtěli byste zažít folklor, staročeský jarmark a vynikající chodské koláče? Pak se vypravte do Domažlic, kde se již tradičně pořádá jedna z největších a nejstarších národopisných slavností. Původně se jednalo o pouť na památku Svatého Vavřince, jemuž byl vysvěcen kostel na Veselé hoře. Od 19. století však získala církevní událost i zábavní charakter – po mši svaté následovala taneční veselice, nechyběly kramářské boudy, vystoupení potulných herců a další atrakce.

Maxim, the Alchemist

11.8., 20:00, OD Kotva, Praha

Barevný průvod Prahou, folklor v Domažlicích a teď trocha umění. V obchodním domě OD Kotva vystaví velkoformátová expresivní plátna Maxim, umělec původem z Prahy žijící v Americe. Název výstavy “Alchymista” odkazuje na propojení s knihou Paula Coelha, která se stala před dvaceti lety posledním impulzem umělce odejít z Česka a objevovat svět. “Obrazy jsou symbolickou “knihou” zpovědí, odrážející poznání, že každý z nás je zodpovědný za svůj životní příběh,” říká autor.

Výstavu doplní limitovaná kolekce oblečení a bot s názvem “Of Mind & Heart”, kterou Maxim vytvořil ve spolupráci s Footshopem.

Společenský život za první republiky

12.8., 14:00, lavička za pomníkem sv. Václava na Václavském náměstí, Praha

Víte, jaké hvězdy si nechávaly šít róbu u Hany Podolské? Že ne? Pak se musíte přidat na dvouhodinovou vycházku Prahou, kde se dozvíte zajímavosti o celebritách první republiky. Mimo jiné taky to, kde bydlela nejslavnější automobilová závodnice dvacátých let Eliška Junková.

Akci pořádá Praha Neznámá.

Santiago Calatrava: Art and Architecture

7.6. – 16.9., Dům u Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha

út – ne, 10 – 20:00

Jestli jste byli v NYC určitě jste nemohli minout nádražní halu Oculus světoznámého španělského architekta Santiaga Calatravy. Nepřehlédnutelná, sněhově bílá budova stojí na Dolním Manhattanu nedaleko bývalého Světového obchodního centra, které 11. září 2001 zničili teroristé. A přesně tuto nejdražší železniční stanici na světě, jejíž náklady na výstavbu se vyšplhaly téměř na 4 miliardy dolarů, si můžete prohlédnout ve zmenšené verzi na pražské výstavě tohoto mezinárodně respektovaného architekta, sochaře a malíře, který je držitelem Peretovy ceny za architekturu (1987), zlaté medaile American Institute of Architects (2005) a Evropské ceny za architekturu 2015.

Autorka textu: Dominika Bártová