Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Toužíte po dítěti? Pronajměte si dělohu jiné ženy

Je spousta žen, které nemohou z různých důvodů přijít do jiného stavu, nebo sice přijdou, ale dítě nejsou schopny donosit. Existuje jedno řešení: institut náhradního mateřství. Kličkuje sice mezi paragrafy, ale v rozporu se zákony není.

Redakce Marianne | 20. 03. 2014


Šestatřicetiletá Hanka přišla před lety o dělohu. Vajíčka si ale nechala zmrazit, prý co kdyby. S manželem o dítěti mnohokrát mluvili, toužili po něm, ale moc dobře věděli, že ona ho donosit nikdy nemůže. Pak se dozvěděli o možnosti náhradního mateřství a začali sbírat veškeré možné informace. Nakonec se rozhodli, že to zkusí. Oslovili kliniku, která se k institutu náhradního mateřství otevřeně hlásí, a splnili všechny podmínky, které byly nutné k tomu, aby vůbec celý proces hledání náhradní matky začal. Dnes už jsou to skoro tři roky, co mají díky náhradní matce dceru Dominiku. Jak ale Hanka říká, celý proces byl velice psychicky vyčerpávající.

Továrna na náhradní matky?

Zatím se u nás v republice narodily náhradním matkám asi desítky dětí, což není moc. Je to zřejmě i proto, že jde skutečně o balancování na tenkém ledě. Jak přiznává ředitel zlínské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie, jde především o to, aby nebyly porušeny dva zákony – zákon, který řeší obchodování s dětmi, a zákon dotýkající se obchodování s lidmi. Na jejich klinice umožňují tento zákrok od roku 2004 a nejstaršímu dítěti od náhradní matky je nyní už devět let. Pozor ale, klinika rozhodně není žádná továrna na děti náhradních matek – existují tu přísná pravidla a také řada rizik.

2995

Jak na to v praxi

Rozhodně nečekejte, že za vás klinika udělá všechnu ‚práci‘, tedy že za vás najde náhradní matku. Tu si musíte jako pár najít sami. Pokud je náhradní matka vdaná, potřebujete i souhlas jejího manžela. Pak přijdete s náhradní matkou na kliniku, kde se obě ženy nechají vyšetřit. Poté proběhne klasické umělé oplodnění, při kterém se použije vlastní vajíčko matky ze žadatelského páru. Náhradní matka nemůže být dárkyní vajíčka! Žena z objednatelského páru zaplatí jako samoplátce za výkon umělého oplodnění (tedy odebrání a oplodnění spermiemi manžela pomocí IVF metody) – jde zhruba o 40 tisíc + náklady na léky, které stimulují vaječníky. Jakmile je těhotenství potvrzené, muž z objednatelského páru uzná se souhlasem těhotné ženy (tedy náhradní matky) otcovství. Tím se stává otcem se všemi právy a povinnostmi. Když se dítě narodí, náhradní matka se vzdá dítěte a to je automaticky svěřeno do péče otce. Pak musí biologická matka požádat o osvojení.

Rizika náhradního mateřství

Jak říká Hanka, celý proces je velice náročný, a to i po psychické stránce. Existují samozřejmě i určitá rizika – například to, že by se náhradní matka mohla po porodu rozhodnout dítě si ponechat. Bohužel, žádnou smlouvu předem uzavřít nejde, odporovalo by to zákonu. Lidské bytosti totiž nejsou objektem, ale subjektem práv. U nás jednoznačně platí, že náhradní mateřství nesmí být spojeno s finanční úhradou – dítě se prostě nedá koupit. Proto je důležité, aby všichni, kteří mají o tento proces zájem, předem věděli o všech možných aspektech, a o ryze právnických úskalích jsou páry podrobně poučeni předem právníky. A na koho se můžete například obrátit? Náhradní mateřství například nabízí Klinika reprodukční medicíny a gynekologie, Zlín, www.crmzlin.cz, nebo Klinika Reprofit, Brno, www.reprofit.cz