Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Tři hravé a zábavné způsoby, jak blízkým nadělit dárek

Info ikona
Výměna dárků

Položit dárky pod stromeček a čekat, až je nejmladší v místnosti rozdá? Tak pravděpodobně vypadá štědrovečerní klasika v mnoha českých rodinách. Pokud ale hledáte netradiční způsob, jak si například s kamarádkami, kolegy nebo vzdálenými příbuznými nadělit dárek, pak zaexperimentujte a vyzkoušejte hravé způsoby nadělování. Už teď vám můžeme zaručit, že nudit se nebudete!

Nadělování dárků už dávno není spojováno pouze se Štědrým dnem. Naopak, malými dárky obdarováváme kolegyně z práce, kamarádky z vysoké školy nebo třeba rodinné přátele, kteří jsou pro nás druhou rodinou. Není tedy divu, že někteří lidé dostávají a nadělují dárky už od poloviny prosince. Pokud je vám podobný scénář povědomý, pak v letošním roce můžete dárky nadělovat formou hry. Výborným způsobem je například tzv. Secret Santa, který ozvláštní nadělování dárků v práci. Další zajímavá forma pochází ze Skandinávie a vyžaduje nejen dostatek času, ale také mnoho prostoru pro hlasitý smích. 

SECRET SANTA

Známe to všichni. Nadělit všem kolegyním a kolegům malý dáreček je sice ušlechtilé, ale v praxi zcela neudržitelné. Možná i proto vznikl nápad na tzv. Secret Santu! Jak na to? Na lístečky napište jména svých přátel nebo kolegů. Následně lístečky pečlivě přeložte tak, aby jména nebyla vidět. Pak už stačí, aby si každý člověk vytáhnul lísteček, a tedy i jméno člověka, kterému nadělí dáreček. Pokud to situace umožní, položte dárek pod vánoční stromeček tak, aby ostatní neviděli, jaký máte balicí papír nebo tvar dárku. Jedině tak zachováte tajemství a obdarovaný bude moci hádat, kdo mu daný dárek nadělil. U této hry se vyplatí, když si dopředu stanovíte finanční limit, díky kterému budete mít jistotu, že všichni zúčastnění pořídili vánoční dárek v podobné hodnotě. V případě, že patříte ke hravým lidem, můžete se také domluvit, že dárky budou bizarní či vtipné. I když Secret Santa má svá pravidla, nikde není psáno, že je nemůžete porušit.

Mohlo by se vám líbit

Inspirace, jak netradičně a stylově zabalit vánoční dárky

marianne.cz

VÁNOČNÍ HRA ZE SKANDINÁVIE

Nechcete nadělování dárků sfouknout za deset minut? Pak je přímo pro vás skandinávská vánoční hra, u které bez problému strávíte půlku večera. Domluvte se s kolegy, přáteli nebo vzdálenými příbuznými, aby každý donesl jeden až tři dárky. Následně celou nadílku položte na stůl a posaďte se dokola. V první části hry házejte dvěma kostkami. Pokud hodíte číslici šest nebo na obou kostkách dvě stejná čísla, tak si vezměte libovolný dárek na svou hromádku. Jakmile jsou dárky rozebrány, spusťte časomíru na 15 až 20 minut. V této fázi hry opět házejte kostkou a vyhlížejte číslici šest. V případě, že vám padne, můžete „ukrást“ dáreček z cizí hromádky. Povětšinou se lidé tímto způsobem přetahují o krásně vyšperkovaný dárek nebo veliký dárek. Jediným pravidlem je, že nesmíte vzít dárek člověku, který před sebou má už pouze jeden dárek. Po skončení časového limitu si dárečky můžete otevřít. 

Info ikona
Výměna dárků

BÍLÝ SLON

Další zábavný způsob, jak nadělit blízkým dárek, nese jméno White Elephant, tedy bílý slon. Pravidla této hry jsou poměrně jednoduchá. Každý člověk musí na vánoční večírek přinést jeden dárek, který je svým způsobem extravagantní, vtipný nebo zvláštní. Následně se všechny dárky dají doprostřed a první osoba si vybere dárek, který ihned rozbalí. Následně podle směru hodinových ručiček je na tahu druhý člověk, který má dvě možnosti. Buď „ukradne“ dárek předešlé osobě, nebo si vybere dárek nový a neotevřený. V případě, že je člověku dárek odcizen, může si vybrat dárek nový, případně ho může taktéž někomu ukradnout. Nekonečnému cyklení je zabráněno tak, že v jednom kole může člověk ukrást pouze jeden dárek. Hra končí v momentě, kdy každý má svůj dárek.

Mohlo by se vám líbit

Hezky česky! Co si redaktorky Marianne přejí od Ježíška?

marianne.cz