Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Tučný čtvrtek: povolte si opasky a hodujte do sytosti

Info ikona
Koblihy

Koblížky posypané cukrem, vepřová pečeně doplněná o zelí nebo dozlatova upečená husička. Zatímco jindy bychom se nad podobnými pokrmy křižovali, na Tučný čtvrtek si je bez ostychu i výčitek můžeme dopřát. Tradice se totiž musí dodržovat! A to i za cenu toho, že se ručička na váze mírně vychýlí doprava.

Začátek každého roku je doprovázen příkazy. Někdo se na měsíc vzdá alkoholu, jiný vynechá cukr a touží zhubnout to, co během Vánoc přibral. Naštěstí existuje tradice, během které se nemusíte omezovat. Říká si Tučný čtvrtek a je jedním z vrcholů masopustu. V letošním roce tzv. tučňák připadá na dnešek, tedy na 11. února.

Mohlo by se vám líbit

Jezte, pijte, hodujte

Plavková sezona je daleko, a tak nic nebrání tomu, abyste si Tučný čtvrtek užili v duchu našich předků. Ti totiž věřili, že pokud si na tučňáka dopřejte tučné jídlo, pak se po celý rok budete těšit síle a dobrému zdraví. Naši předci nejčastěji připravovali klasické knedlo vepřo zelo, případně pečenou husu s knedlíky. Všichni bez rozdílu ale nezapomněli zapít Tučný čtvrtek pivem a domácí kořalkou.

Ostatně celé masopustní veselí je spojeno s výborným jídlem a neřízeným hodováním. Sotva, co strávíte Tučný čtvrtek, přichází Masopustní neděle. Právě v tento den by na vašem stole neměly chybět dozlatova usmažené koblihy a slanina. Pravdou zůstává, že to předci měli chytře vymyšlené. Sytá strava jim poskytovala skvělý „základ“ pro následující večerní tancovačku, během které tekl alkohol proudem. Vrcholem masopustu je Masopustní úterý, jehož tradice se dodnes v mnoha městech a vesnicích dodržuje. I když se v letošním koronavirovém roce nemůžeme těšit na průvod maškar, můžeme si alespoň na Masopustní úterý dopřát koláče a uzené maso. Následuje totiž Popeleční středa, která značí jediné - čtyřicetidenní předvelikonoční půst.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Tučňák na vašem stole

Už v minulých letech jste si mohli všimnout, že mnoho restauračních zařízení zařazovalo do své nabídky speciální pokrmy, které byly připravené právě u příležitosti Tučného čtvrtka. Kromě vydatných masitých jídel to byly především přídavky, bezedné polévky, větší porce nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku. I když v letošním roce nemůžeme v podnicích hodovat, rozhodně nic nebrání tomu, abychom si tučňáka vyzvedli u výdejních okének nebo si ho objednali domů. Podívejte se tedy na nabídku okolních restaurací, a třeba zjistíte, že i ve vašem městě dodržují tradici Tučného čtvrtka. A kdy jindy si objednat jídlo domů, než právě nyní?

Samozřejmě, že nic nebrání ani tomu, abyste si perfektní tučňákovské menu připravili doma. Jak na to? Základem jsou velké porce, tučné maso, a především lahodné pivo. Pokud patříte k milovníkům sladkých pokrmů, rozumějte smažených koblížků, pak si můžete udělat „strýčka“ a připravit je už ve čtvrtek. Věříme, že ze stolu zmizí dřív, než řeknete tučňák.