Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Tváří v tvář návrhářce Šárce Šiškové

Již tuto sobotu můžete zajít na třetí ročník módní události Grace’n’Glamour. Důvěrně seznámit se zde můžete s řadou českých návrhářů. Mezi ně patří i světově uznávaná Šárka Šišková.

Redakce Marianne | 12. 06. 2013

Je někdy až s podivem, jak málo si u nás všímáme našich krajanů, kteří dokázali prorazit v zahraničí. Módní tvorba není výjimkou. Akademická malířka Šárka Šišková je jedinou českou oděvní designérkou, jejíž tvorba dosáhla odborného ocenění na nejvyšší světové úrovni.

Důkazem pro to je, že šest z jejích modelů je umístěno ve stálých sbírkách Musea at the Fashion Institute of Technology v New Yorku. V těchto dnech také celosvětově v nakladatelství Taschen vychází kniha od světově uznávané historičky módy Valerie Steele s názvem Fashion Designers A-Z a Šárka Šišková je v tomto prestižním výčtu také zahrnuta.

Jsme velmi rádi, že kromě New Yorku od loňského roku představuje svoji tvorbu také v Praze, kde si na Betlémském náměstí otevřela Betlémský ateliér. Ve své tvorbě se zaměřuje na společenský, byznys a svatební šatník pro ženy.

Úspěch znamená být vnitřně šťastná a umět svůj pocit šířit

Vyzpovídali jsme návrhářku Šárku Šiškovou a víme, jak vnímá svůj úspěch a také proč je tváří její aktuální kolekce právě herečka Markéta Hrubešová.

Proč jste se rozhodla zapojit do Grace’n’Glamour?

Tato akce mě oslovila svou profesionalitou a svým záměrem ukázat v jednu chvíli a v jednom luxusním a výjimečném místě to nejlepší, co česká móda nabízí. Proto jsem řekla ano. Tento projekt je mi velmi blízký a evokuje akce, které se odehrávají v New Yorku i všude ve světě s velkým úspěchem.

Co si myslíte, že vám tato akce dá?

Určitě setkání se zajímavými lidmi, které oděvní design zajímá, ať již z oblasti médií, tak přímo s novými zákaznicemi, které by se jinak do mého ateliéru na Betlémském náměstí možná ostýchaly vstoupit :-)

Na co se můžeme těšit?

Představím průřez tvorbou, kterou v širším zastoupení mohou všechny klientky vidět v mém Betlémském ateliéru. Budou zde halenky, topy, kostýmy, šaty… Všechny mé modely jsou originály, nevytvářím dvojníky. Proto si mohou moje zákaznice být jisté, že ve stejném modelu jinou ženu nepotkají.

1B4E0144

Jste velmi úspěšná v zahraničí, co si myslíte, že mělo na vaši kariéru zásadní vliv?

Zásadní vliv na mou kariéru má celý můj dosavadní život. Všechno, co jsem kdy dělala, či naopak nedělala. Vystudovala jsem design obuvi, posléze design oděvu na VŠUP v Praze a věnovala se systematicky rozvíjení svých znalostí a schopností v oblasti oděvního designu.

Nikdy jsem se nezříkala žádné práce a zakázky, která byla spojená s oděvním designem. Se zaujetím jsem tvořila třeba i pracovní oděvy pro Autopal, Mlékárnu Kunín, sportovní oděvy pro Dominátora a jiné.

Máte nějaký recept na úspěch?

Ptáte se mě na recept na tu zvláštní substanci čehosi, co lidé tak prozaicky nazývají úspěchem. Když jsem pracovala do noci a nad ránem se mi už chtělo spát, nakreslila jsem si na kus papíru běžící dívku, ženu-nymfu, a vedle ní tužkou připsala tato slova. „Běžíš za ním. Za kým? No přece za tím Úspěchem. A on? Směje se ti…“

Dívám se na tato slova dnes, rozumím jim možná víc než tenkrát, když byly ještě děti malé a já po nocích kreslila a tvořila kolekci pro Dominátora či později chystala kolekce pro New York a fashion week. Toužila jsem po úspěchu. Určitě víc než dnes, kdy už bezpečně vím, že to, co jsem si v noci plná únavy napsala, je hluboká pravda. To, co může pro někoho být úspěchem, je pro jiného tvrdou prací.

Úspěch je pocit stejně tak opojný jako pomíjivý. Recept na úspěch neexistuje, stejně jako na štěstí, na lásku, na život. Jediné, co bych s opravdovostí k tomuto tématu mohla dnes říct, je, že úspěch pro mě dnes znamená být vnitřně šťastná a umět svůj pocit šířit kolem sebe.

Pohybujete se mezi ČR a New Yorkem a jste hodně vytížená… Co vás vždy postaví na nohy?

Určitě cesty, které prožíváme společně s mým přítelem. Cestování napříč Itálií v červeném kabrioletu. New York, kde navštívím Valerii Steele, ředitelku Musea at FIT, a ta mě potěší ukázkou své nové obří knihy o nejlepších designérech od A do Z, kde mi věnuje celou stránku!

Letos na jaře mě nadchla a přinesla spousty inspirací Šrí Lanka. Několikahodinové procházky po pláži s přívalem nekonečných vln Indického oceánu. Obrovské palmy a v soumraku přilétající kaloni. Velryby hlasitě vyfukující vysoké gejzíry vody. Létající ryby kolem lodi. Manta, která se chce také předvést a prostě to udělá a vyskočí z vody, abych si mohla zašeptat: „Je to zázrak? Ne, to je prostě Šrí Lanka…“

A jak nabíráte sílu, když jste doma?

Cesty jsou krásné a já o nich sním a umím je naplno prožívat. Ale doma mě na nohy postaví mé děti a můj přítel, rozhovor s rodiči, s kamarádkou. E-mail od neznámého člověka, který mi na Facebook napíše pár hezkých slov o mé práci… A práce na novém modelu, tvorba nových šatů inspirovaných třeba právě západem slunce nad Indickým oceánem.

Kterou známou osobnost byste ráda oblékla?

Tváří mé nejnovější kolekce Day for you, kterou budu prezentovat 13. 6. v La Gallery Novesta, je herečka Markéta Hrubešová, která mě okouzlila svým ženským půvabem, svou přirozeností. Naše spolupráce začala s mým pražským zastoupením, otevřením Betlémského ateliéru.

Moje volba nebyla vůbec náhodná. Markéta má v sobě všechno, co chci, aby obsahovaly i mé šaty, které tvořím, ona je mou inspirací. Aby byly originální, nenucené, plné života. Taková je pro mě i Markéta.

Jaký je váš nejnovější objev?

Můj nejnovější objev je talent a osobnost Martina Mamertini Šišková, moje dcera, která je pro mě vzorem v objevování neobjeveného. Ona je také tvůrcem mého loga Betlémský ateliér i nového loga Šárka Šišková.

V jakém oblečení se cítíte příjemně?

Cítím se hezky, když mám na sobě své šaty, které jsou elegantní a nenucené. Cítím se dobře, když mám na sobě džíny, košili a sako, ráda nosím hedvábné šátky, různě a zajímavě uvázané.

Co by nemělo chybět v šatníku žádné ženy?

Právě ty elegantní šaty, které se hodí k obchodnímu jednání i na procházky městem či návštěvu kulturní události. Určitě kvalitní kalhoty, sukně, hezká halenka, zajímavá košile, sako. Kvalitní plášť a jako doplněk šátek, hezké boty a kvalitní kabelka.

Více o návrhářce Šárce Šiškové a akci Grace’n’Glamour se dozvíte zde:

www.siskova.cz

www.gracenglamour.cz

Tváří v tvář návrhářce Šárce Šiškové