Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Uspávání zahrady I

Život v zahradě se zpomalil, ale nezastavil! Sklízet se dá i v zimě a jsou práce, které do jara nepočkají. Jste připraveni na zimní zahradničení?

Redakce Marianne | 20. 11. 2012

Podzimní práce

Česání

Můžete si zkusit malý test – pokud vám jablko poté, co jej uchopíte a lehce nadzdvihnete, zůstane v ruce, je správný čas na sklizeň. Znakem zralosti je i hnědá barva jader. S česáním začínejte od spodní části stromu, směrem zvenku do vnitřku koruny. Pokud nechcete, aby na jablkách vznikaly otlaky (později snadno hnijí), nesklízejte po dešti. Když už musíte, zacházejte s jablky jako v bavlnce a používejte měkké rukavice.

Uskladnění

Pro uskladnění vyberte jen kvalitní plody, ostatní zpracujte hned. Spadaná jablka nejsou vhodná ani k zavařování, ani k uskladnění ve sklepě. I když totiž nejeví žádné známky poškození, po pádu mají otlaky, které později způsobují hnití. Houbové choroby dokážou za vlhka celou úrodu rychle zničit, sklep je proto nutné pravidelně větrat, i pokud mírně mrzne.

Výživa

Na podzim vysázené rostliny, zvláště stálezelené dřeviny, je nutné v bezmrazých dnech zalévat i během zimy – mráz totiž snadno půdu vysuší. Jako hnojivo se hodí popel ze dřeva, nepoužívejte ho však přímo, je dobré ho přidat do kompostu.

Skleník

Půdu ve skleníku lze vytopit odporovými elektrickými kabely, které dokážou zvýšit teplotu až o 11 °C. Pro kabel na jednu velkou nádobu počítejte s investicí okolo dvou tisíc korun.

Jablka a dýně vydrží ve sklepě do jara, navíc i v zimě můžete sklízet čerstvou zeleninu!

Budky a krmítka

Krmítko pro ptáky má být jednoduché a na přehledném místě – tam, kde jim může hrozit napadení predátorem, ptáci nelétají. Opeřencům můžete pořídit i budku. Sýkorkám postačí vletový otvor o průměru 2,5 cm (umístěný v horní polovině), černohlávci a brhlíci potřebují o centimetr více. Více budek vedle sebe nedávejte, doporučená vzdálenost mezi nimi je alespoň 20 m.