Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Uspěchaná není doba, ale my

Děti a antidepresiva, to je tenký led. Přesto je v posledních letech předepisují lékaři dětem třeba i jen „na zklidnění“. Lékař Jan Hnízdil se v knížce Příběhy obyčejného uzdravení zamyslel nad případem třináctiletého Jirky, kterému měly léky pomoct zvládat vztek.

Klára Mandausová | 1. 02. 2018

V České republice se v současné době léčí antidepresivy přes 650 000 pacientů. Zkonzumujeme pětkrát víc antidepresiv než v roce 2000. Počet návštěv psychiatra stoupl za stejné období o 66 procent. Spotřeba psychofarmak se zvyšuje celosvětově. Americký dokument Nadrogované děti uvádí, že psychofarmaka každé ráno před odchodem do školy užívá šest až sedm miliónů školáků. Aby se lépe chovali. Většina z nich je nositelem diagnózy ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder, porucha pozornosti s hyperaktivitou). Epidemie ADHD se rychle šíří také u nás. Stále více dětí je nesoustředěných a nepozorných. Jsou v trvalém napětí a neklidu. Chovají se impulzivně. Psychofarmaka je na jedné straně tlumí, na straně druhé jim řadu zdravotních potíží působí. Trpí na nevolnosti, průjmy, nespavost nebo poruchu příjmu potravy. Na nežádoucí účinky léků na ADHD pak užívají řadu dalších léků. Léčí se, ale neuzdravují. Rodiče ke mně přicházejí se zakázkou: „Pane doktore, náš syn bere léky a pořád má potíže. Udělejte něco, aby léky brát nemusel a uzdravil se.“ Jako maminka třináctiletého Jirky . Zoloft mu psychiatr předepsal před dvěma lety na návaly vzteku. Lék ho zklidnil jen na chvíli, dávky se zvyšují, psychiatr doporučil hospitalizaci. Tu matka odmítla. Rozhodla se Jirku léčit alternativně. Když jsem se jí zeptal, jak by takové léčení mělo vypadat, odpověděla: „Byliny, homeopatika, akupunktura? Vy jste známý doktor. Vy už si poradíte.“ Jako v písničce Jarka Nohavici: „Pane prezidente, Vy přece všechno víte, Vy se poradíte, Vy to vyřešíte, Vy mě zachráníte.“ Nezachráním. Mohu jen vysvětlit příčiny a souvislosti. Pak už je to hlavně na rodičích. Je to jejich dítě, jejich problém.

Jirka chodí do osmé třídy. Škola ho nebaví, prolézá s odřenýma ušima. Pravidelně nosí dvojku z chování. Sport ho nebaví. Po návratu ze školy hned sedne k počítači. Hraje hry, stahuje si filmy, komunikuje na facebooku, přes mobil. Někdy i pět hodin za den. To ho baví. Na otázku, proč se nejde s kamarády projet na kole nebo zahrát si fotbal, odpověděl: „Oni ale také sedí u počítače. Jsem na ně on-line připojený.“ Jeho kondice je mizivá. Začíná mít problém s nadváhou. Matka je účetní, emotivní, úzkostná, pasivní. Sama nikdy nesportovala. Z práce chodívá vyčerpaná. Na Jirku a starší dceru zůstala sama. Výchovu dětí nezvládá. Rodiče se loni rozvedli. Otec podnikatel je impulzivní, cholerický. Jeho zájem o děti spočíval v zakoupení drahého mobilu a počítače. Aby od nich měl pokoj. Rodiče se denně hádali. Spory se přenášely na Jirku. Ten je „řešil“ výbuchy vzteku. Ty matka „řešila“ návštěvou psychiatra. Ten je „řešil“ předepisováním Zoloftu.

Jirka je typickým produktem současné společnosti. Společnosti neklidné, nepozorné, impulzivní. Vystresované a úzkostné matky stresují ještě nenarozené děti. Pak porodí děti s poruchami chování a koncentrace. Ty dál stresují vystresované matky. Rodiče nevedou děti k pohybu, sami tráví spoustu času u počítače, sami užívají antidepresiva. Manželství se rozpadají. Děti, stejně jako rodiče, nedokážou navázat kvalitní vztah. Jsou to ADHD děti, ADHD rodičů, ADHD společnosti. Nadávat na uspěchanou civilizaci k ničemu nevede. Civilizace je součtem jedinců. Uspěchaní jsme my. Necháváme se strhnout. Každý máme možnost zastavit se, vypnout počítač, vrátit se k přirozenému pohybu, k obnově rozpadlých rodinných a kamarádských vztahů. ADHD společnost proměnit na společnost klidu, laskavosti a vzájemné pozornosti. Tak se nejlépe postaráme o zdraví vlastní i zdraví našich dětí. Snad to pochopíme dřív, než nás všechny zachvátí nákaza ADHD.