Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Užijte si státní svátek naplno! Kam se dnes podíváte zdarma?

Info ikona

I když pondělí v lásce nemáme, občas uděláme výjimku a vezmeme ho na milost! Obzvláště, pokud u něj v kalendáři nalezneme poznámku "státní svátek".

Den vzniku samostatného československého státu slaví každý po svém. Někdo krátkou vzpomínkou na tatíčka Masaryka, jiný třeba sledováním filmů pro pamětníky. Pokud chcete státní svátek využít aktivním způsobem, pak vyrazte na výlet! V pondělí 28. října se nejen otvírají brány mnoha institucí, které jsou jinak veřejnosti nepřístupné, zároveň ale mnoho kulturních památek nevybírá od návštěvníků vstupné! 

Kde dnes nemusíte platit vstupné?

  • Obecní dům

Možná by vás ani nenapadlo, že Obecní dům je úzce spjat se vznikem republiky. Na začátku roku 1918 zde totiž čeští poslanci přijali takzvanou Tříkrálovou deklaraci, která nesla požadavek samostatnosti českého národa. Nenechte si tedy ujít prohlídku reprezentačních prostor tohoto secesního skvostu. Každých patnáct minut se navíc ve Smetanově síni můžete těšit na komentovaný výklad.

  • Kramářova vila

Jak si žil první ministerský předseda svobodného Československa se svou manželkou? Právě na tuto otázku dostanete odpověď při prohlídce Kramářovy vily. Kromě komentované prohlídky interiéru se také můžete těšit na procházku přilehlou zahradou. Vila bude otevřena od 10 do 16 hodin, a tak nepromeškejte jedinečnou možnost nakouknout pod pokličku života za první republiky.

Vila
Zdroj: unesco-czech.cz
  • Poslanecká sněmovna

Prohlídka Poslanecké sněmovny České republiky nemusí být pro každého. Pokud ale máte s politikou a politiky trpělivost, pak by pro vás mohla být přínosná. V pondělí 28. října vám bude zpřístupněn hlavní zasedací sál, jednací místnosti výborů a další prostory ve Smiřickém, Šternberském a Thunovském paláci na Malé Straně. Prohlídky se budou konat od 9 do 16 hodin.

  • Národní galerie Praha

Vstup zdarma na vás čeká také v Národní galerii Praha a týká se všech sbírkových expozic! Tematicky vám doporučujeme navštívit expozici 1918-1938: První republika, ve které spatříte obrazy a plastiky předních českých, slovenských a českoněmeckých umělců. Těšte se na díla od Václava Špály, Josefa Čapka, Jindřicha Štyrského, Toyen nebo Augusta Brӧmse.

  • S dětmi zadarmo na zámek

Pokud jsou vaše děti mladší 18 let, pak dnes nemusí platit vstupné na hradech a zámcích, které jsou ve správě Národního památkového ústavu. Například se jedná o zámek Bečov nad Teplou, hrad Bezděz, zámek Hořovice, zříceniny Rabí, zámek Sychrov, zříceninu Přimda, zámeček Nebílovy, hrad Křivoklát, hrad Karlštejn, hrad Kunětická hora, hrad Rožmberk, zříceninu Velhartice, zámek Valtice, zámek Jezeří, zámek Kynžvart nebo zámek Litomyšl.

A co máte dnes v plánu vy? 

ČTĚTE TAKÉ: První republika a móda: Zrození moderní ženy