Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Václav Krejčík: od aerobiku až k józe

Když se řekne Vašek Krejčík, ihned si většina vybaví cvičení jógy a zdravý životní styl. Jakou jógu se vybrat na míru a po které se hubne?

Soňa Kotulková | 8. 11. 2017

Jak jste se dostal k józe?
K józe jsem se dostal neplánovaně. Po delé době strávené ve fitnessu a aerobiku jsem vyhořel.  Tento způsob pohybu mě už nenaplňoval a tak bylo třeba rozhodnutí, co dál. Jóga, ve formě powerjógy, přišla ve chvíli, kdy jsem se rozhodnul skončit s aerobikem. Bylo mi docela jedno, že nevím, co bude a i přesto jsem skončil. No a asi to Vesmír tak poskládal, že se objevila powerjóga a já se ji začal intenzivně věnovat. “Jen” jsem převlékl kabát k jinému pohybu a už šlo vše jinak a dál.

Když s jógou začínám, jaký si mám vybrat druh jógy?
Tady bych nerad doporučoval, protože univerzální návod není. Jóga je pro každého a je třeba hledět na zdravotní stav a také preference. Ten, kdo má rád dynamiku a aktivitu - nějakou činnost, tak pro něho je vhodná dynamická powerjógy a vinyasa jóga. To je styl jógy, který v rámci dechu spojuje pozice do sestav. Nejde o rychlost, ale o plynulost dechu a jedná se o dobrý trénink kardiovakulární soustavy, dechu i celého těla. Navíc si člověk krásně odpočine v mysli (hlava) a tak se cítít jako znovuzrozený. Pokud někdo chce naopak klidnou jógu, tak může vybírat z hathajógy, jemné jógy, restorativní jógy, jin jógy a nebo jógové terapie. Vždy záleží na člověku, co jeho naturelu vyhovuje.

Kolikrát týdně a jak dlouho by se jóga měla cvičit, aby byly poznat její účinky?
Lepší je cvičit každý den doma, 20 minut, než jednou týdně 90 minut. Důležitá je domácí praxe (cvičení), která se postupně stává rituálem. Na druhou stranu, jednou týdně navštívit jógové studiu a tam se věnovat józe, je super.

Dá se jógu hubnout?
Powerjógou se dá zhubnout, ale je to celková souhra vícero oblastí včetně stravy a přístupu k životu. Powerjóga pomůže ve tvarování těla a uvolnění mysli. Když se uvolní mysl, uvolní se i tělo. Mění se i nároky na stravu a pozměňují se chutě. To vše přichází přirozeně s pravidelnou praxí a tak se dá powerjógou zhubnout.

Jsou teď v józe nějaké trendy?
Myslím si, že ne. Jóga se líší přístupy (přívlastky), které s sebou nese a dle toho si lidé vybírají styl, který jim vyhovuje.

Jak se stravovat, když cvičím jógu? Můžu jíst hned po lekci?
Doporučoval bych nejíst, nesprchovat se hned po lekci. Organismus pracuje a vše po praxi jógy doznívá a tak bych nechal určitě hodinu bez čehokoliv. Pak je vhodné, je-li to večer, a člověk má hlad, lehce povečeřet. Stava při cvičení jógy by měla být jednoduchá, pestrá a hodnotná. Je vhodné sledovat složení potravin a vyhnout se velkým chemikáliím - potravinám, které v etiketách obsahují množství slov, kterým nerozumíte. Strava pravidelná, pestrá a lehká je důležitou složkou celé jógové praxe.