Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Vánoční rituály, na které královna Alžběta II. nedá dopustit

Zapomeňte na lití olova, pouštění skořápkových lodiček nebo házení bačkorou. V královské rodině si potrpí na jiné vánoční rituály.

Během prosince si britští televizní diváci mohli vychutnat dokument s názvem Inside Sandringham: Holidaying With The Queen, který mapoval detaily vánočních svátků u královské rodiny. Podívejte se tedy, na jaké vánoční zvyky si královská rodina potrpí.

  1. Princ Filip zdobí špičku stromu

Vánočnímu stromečku na panství Sandringham vévodí velká zlatá hvězda. Pokud se ale domníváte, že ji na špičku stromečku umisťuje personál, pak se mýlíte. „Princ Filip vždy položí zlatou hvězdu na špičku stromečku, a pravděpodobně to tak bude dělat po zbytek svého života,“ vysvětluje odbornice na královskou rodinu Claudia Joseph. Zároveň dodala, že princ Filip je na tento zvyk hrdý a nechce ho nikomu přenechat.

  1. Štědrý den začíná bufetem

Pro Brity nastává Štědrý den až 25. prosince. Tento zvyk samozřejmě ctí i britský královská rodina, která má tento den poměrně jasně rozplánovaný. Hned po probuzení si rodina dopřeje bohatý snídaňový bufet, a následně putuje do kostela. Poté přichází čas vánočního oběda a samozřejmě napjaté sledování královnina proslovu, který začíná v 15 hodin. Následuje volný program, který se skládá z hraní společenských her nebo příjemné konverzace.

  1. Bohatý stromeček

Žádný minimalismus! Královská rodina si totiž potrpí na bohatě ozdobený stromeček, kterému nechybí ozdoby, a především barevná světýlka. „Stromeček v Sandringhamu je vyzdoben téměř stejným způsobem, jakým svůj stromeček zdobí lidé ve Velké Británii. Máme ozdobičky i barevná světýlka,“ řekl královský komentátor Dickie Arbiter.

  1. Dárky si rozbalují 24. prosince

Z dokumentu také vyplynulo, že královská rodina si rozbaluje své dárky už 24. prosince, zatímco zbytek Velké Británie až 25. prosince ráno. Jediní, kdo tuto tradici porušili, jsou vévoda a vévodkyně z Cambridge. Právě ti chtějí, aby si jejich děti rozbalily dárky až 25. prosince ráno. Proč se snaží vyhnout této královské tradici, není jasné.

  1. Bez martini nejsou Vánoce

Součástí královských Vánoc je také martini, které pravděpodobně nejvíce lahodí právě královně. „Myslím, že královna má ráda martini, jiní by raději pili šampaňské,“ řekla Ingrid Seward, redaktorka časopisu Majesty. Pokud tedy chcete mít opravdu královské Vánoce, pak rychle pospěšte pro lahev tohoto alkoholu.

ČTĚTE TAKÉ: Co na sebe o svátcích? Inspirujte se britskou královskou rodinou

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů