Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vaření v karanténě: nakupujte s rozmyslem, vařte dopředu

Info ikona
Kuchyň

Je home office vaším denním chlebem? Pak nám dáte za pravdu, že se každodenní vaření v kombinaci s pracovním nasazením může proměnit ve výkon hodný supermana. Naštěstí existuje několik způsobů, jak čas strávený v kuchyni minimalizovat, a přitom si dopřávat kvalitní a pestrá jídla.

„Co si dáš k jídlu?“ pronášíte s kapkou naděje a doufáte, že tentokrát partner nebo potomek přijde s nápadem na zajímavé jídlo, které jste v posledních dvou týdnech ještě nevařili. „Já nevím,“ zpraží vás odpovědí a poslední zbytky naděje jsou tu tam. Asi takhle vypadá obědový scénář v mnoha českých rodinách, které momentálně pracují z domova.

Hledání nových a rychlých receptů, vaření vajíček na tisíc způsobů a trávení dopoledne u plotny namísto u počítače, způsobilo, že averzi ke kuchyňské lince mají i lidé, kteří se narodili s vařečkou v ruce. I když by se mohlo zdát, že nastalá situace nemá východisko, opak je pravou. Stačí, když do svého života zakomponujete několik bodů a vaření oběda pro celou rodinu se rázem stane hračka.

1. Plánování je základ

Plánování jídelníčku je základ, který vám usnadní život i nakupování. Ano, možná nechcete trávit nedělní odpoledne vyhledáváním receptů a přemýšlením nad tím, jakými pokrmy uspokojíte hladové krky. Pokud však tuto oběť podstoupíte, v týdnu si budete pískat. Sepište si zdravý jídelníček na celý týden, vyhledejte jednoduché recepty, a zároveň dejte dohromady podrobný nákupní seznam. Přemýšlejte také nad tím, jaká jídla lze uvařit ve velkém, a tudíž je můžete podávat dva dny za sebou. V neposlední řadě se vyplatí, když si nebudete lámat hlavu nad večeřemi. Poslední jídlo dne sice pohladí tělo i duši, avšak většina strávníků se spokojí se studenými večeřemi v podobě salátů, pečiva nebo rychlovek, jako jsou tousty, palačinky nebo omeleta.

Mohlo by se vám líbit

2. Vsaďte na jednoduché recepty

Pro mnoho lidí je na celém vaření nejtěžší, a zároveň nejotravnější, najít jednoduchý a chutný recept z dostupných surovin. Pokud patříte k táboru lidí, kteří už měsíc točí několik oblíbených receptů za sebou, pak je nejvyšší čas na změnu. Vyzkoušejte například rychlovky z jednoho hrnce, při jejichž přípravě nezašpiníte hordu nádobí. Za zmínku stojí recept na rychlé hovězí maso s brokolicí nebo maso a brambory z jedné pánve. Milovníci italské kuchyně zase nedají dopustit na těstoviny, které lze upravit na nespočet způsobů. Vyzkoušejte například těstoviny s klobáskou, rychlé zapečené těstoviny nebo špagety za 20 minut. Výbornou surovinou jsou také luštěniny, které taktéž můžete poměrně rychle a efektivně upravit. Rozhodně vás nezklamou karbanátky z červené čočky nebo salát s quinoou, fetu a pečenou dýní. Nestačí vám to? Máme pro vás dalších pět tipů na rychlé vaření při home officu.

Info ikona
Kuchyň

3. Nakupujte s rozmyslem

Není jednoduché se obrnit proti slevovým akcím či jiným „výhodným“ nabídkám. Přesto se snažte při nakupování řídit především nákupním seznamem a nenechte se strhnout impulzivním nakupováním potravin. Nadbytek jídla neprospívá nejen vaší peněžence, ale ani planetě, a tak je dobré myslet na to, zda všechny potraviny vložené do nákupního vozíku, dokážete do několika dnů zpracovat.

4. Vařte večer

Čerstvě uvařenému jídlu se sice nic nevyrovná, ale home office si žádá jisté oběti. Pokud nemáte dopoledne dostatek času a prostoru uvařit oběd pro celou rodinu, pak si ho chytře připravte už den předem. Zvolte takové jídlo, které lze následně ohřát v troubě nebo kastrůlku, a kterému ohřívání výrazně neubere na chuti. Zapečené těstoviny, omáčky nebo třeba polévky jsou ideální pokrmy, které lze připravit večer a následující den je můžete s pompou podávat.

Mohlo by se vám líbit