Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Věčná módní inspirace: Nesmrtelné ikony 20. století

Módní trendy vždy určovaly slavné osobnosti, ať už šlo o módní návrháře, nebo hvězdy showbyznysu. Jejich odkaz nosíme i dávno potom, co už na molech nebo filmových plátnech září někdo jiný. Schválně – kolik z jejich modelů máte ve svém šatníku vy?

Redakce Marianne | 12. 12. 2013


Skromná Coco Chanel (1883–1971)

Coco_1_z_internetu

Vlastním jménem Gabrielle Chanel pocházela ze skromných poměrů. Byla nemanželským dítětem a po smrti matky strávila několik let v klášteře, kde si všímala účelného oblečení jeptišek. Tuto zkušenost využila později, když uvolnila ženy z korzetu a do módy zavedla jednoduchý a praktický styl. Jako první také prosadila černou barvu, která byla původně jen pro komorné a služebnictvo – přesto ji ‚vnutila‘ svým bohatým zákaznicím. Jejím nejproslulejším modelem jsou univerzální malé černé šaty, kterými povýšila módu pro služky do oblasti haute couture.

Kouzelná Audrey Hepburn (1929–1993)

Audrey_2_z_internetu

Filmová hvězda padesátých let byla módním dítětem slavného návrháře Huberta de Givenchy, který se ‚vyučil‘ v salonu Elsy Schiaparelli (největší rivalky Coco Chanel). Audrey se stala jeho maskotem a současně věrnou zákaznicí. Jeho modely se tak objevily v řadě úspěšných filmů. Oblékal ji do skvostně vypracovaných vlněných střihů se siluetou do A a do pouzdrových šatů, ve kterých zazářila i v legendární Snídani u Tiffanyho. Givenchyho střihy bylo možné konfekčně snadno napodobit – zejména tolik oblíbené pouzdrové šaty, které po vzoru Chanelu zdůrazňovaly ženskou siluetu a které jsou trendy dodnes, stejně jako Givenchyho volná záda na večerních róbách.

Rebel James Dean (1931–1955)

tumblr_lxese8Jtw71qmhggvo1_500

Studoval práva, ale utekl z nich k herectví a přes noc se stal hvězdou. Jeho nejslavnější role je Jimmy Stark ve filmu Rebel bez příčiny. Společně s Marlonem Brandem tehdy oslnil Ameriku, jejíž mládež tou dobou prožívala podobné problémy – cítila se nepochopená a zneuznaná starší generací. Pod vlivem Jamese Deana se mladí Američané začali vymezovat vůči konzumnímu chování svých rodičů, nosili však stejné kožené bundy jako Marlon Brando nebo džíny, které si oblékal rebel bez příčiny James Dean. Popíjeli coca-colu, jezdili na stejných motorkách a poslouchali rock’n’roll, kterému dnes už dávno odzvonilo. Černá kožená bunda a modré džíny jsou ale univerzální uniformou rebela dodnes.

Sladká Twiggy (63)

twiggy

Tato britská módní ikona padesátých let navždy změnila ideál ženské krásy. Byla to ostříhaná dívka bez prsou, která chodila v podkolenkách, dávala špičky k sobě a mluvila okleštěným slovníkem. S jejím příchodem na scénu se však navždy ztratila ženská vznešenost. Byla živoucí Lolitou z tehdejšího bestselleru ruského spisovatele Nabokova a všechny ženy ji musely napodobovat, protože v padesátých letech ještě stále panoval módní diktát. Pod vlivem Twiggy sklouzla pozornost z aristokratického pasu a dekoltu na tenké nohy, které se ukázaly pod kratičkými a lechtivými minisukněmi.

Uniformní Beatles

Beatles-Lonely-Hearts-LP1179

Členové legendární kapely Beatles pocházeli všichni z dělnických rodin, a tak dlouho nosili obleky. Jejich jednotný styl ze začátku odpovídal subkultuře, která si říkala mods. Její členové nosili saka ve zkrácené délce, úzké kalhoty a ulízané střihy. Beatles však chtěli být blíž svému publiku, a tak se přestali vyhraňovat a v roce 1967 si oblékli barevné vojenské uniformy, stejně jako rockový zpěvák a kytarista Jimi Hendrix nebo frontman skupiny Rolling Stones Mick Jagger. Módnímu světu tak odkázali dodnes trendy vojenský styl se symbolickým vzkazem k válce ve Vietnamu: odehrává-li se kdekoli na světě válečný konflikt, týká se to každého z nás.

Glam rocker David Bowie (66)

David_Bowie2_z_internetu

Vlastním jménem David Robert Jones, byl britskou glam-rockovou ikonou sedmdesátých let. Na módní scénu vtrhl v době, kdy Londýn začínal opatrně opouštět svou seriózní barevnost. Revoluce v pánské módě totiž začínala už někdy v šedesátých letech, ale svého vrcholu dosáhla právě až v souvislosti s hnutím glam. Tehdy se objevil David Bowie s obarvenými vlasy a make-upem. Jako první prohlásil, že nechápe, proč by se muž nemohl oblékat a líčit jako žena, a způsobil tím módní převrat takových rozměrů, že tehdejší definice mužství vzala za své. Mužům po celém světě tak otevřel dveře k mnohem barevnějšímu a okázalejšímu stylu oblékání.

Drzá Madonna (54)

madonna

Proslavila se body se špičatou podprsenkou, které je podle některých nejslavnějším kostýmem všech dob. Tohle body pro ni navrhl návrhář Jean Paul Gaultier, který jako první učinil intimní vrstvy oblečení veřejnými. Špičatá podprsenka se do módního mainstreamu sice jako provokativní moc neprosadila, ale prvky ze spodního prádla současné módě zůstaly.

Připraveno ve spolupráci s Janou Máchalovou (kniha Budiž móda) v rámci Fashion Days Fashion Academy.

Dnes s námi můžete soutěžit v naší vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ o supermoderní stereoreproduktory Logitech.