Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Andy Warhol: Geniální umělec se slovenskými kořeny

Info ikona
Andy Warhol

Rodilý Američan se slovenskými kořeny a rusínskou DNA. I tak bychom mohli zjednodušeně popsat osobnost Andyho Warhola, ikonického pop artového umělce, který by dnes oslavil 92. narozeniny. 

Obraz Elizabeth Taylor, portrét Marilyn Monroe, legendární plechovky od Campbellových polévek nebo Červený Lenin. Zatímco díla Andyho Warhola dokáže vyjmenovat skoro každý fanoušek umění, o jeho slovenských kořenech ví málokdo. Pojďme si udělat malou exkurzi do Mikové, malé slovenské vesničky, ve které žili rodiče této pop artové ikony.

Vzhůru za velkou louži

Dvacátá léta minulého století přímo vybízela k vycestování, a tak není divu, že Andrej a Júlia Varholovi, rodáci ze slovenské Mikové, vyrazili hledat štěstí do Ameriky. Rodiče Andyho Warhola nenechali nic náhodě, a své jméno si "poameričtili". Následně se, už jako Warholovi, usadili v americkém Pittsburghu, kde se jim narodili tři chlapci - Andy, John a Paul. I když se synové narodili v Americe, svůj rusínský původ znali. Jejich matka Júlia se totiž nikdy nenaučila dobře anglicky, a zároveň často vzpomínala na rodný kraj. To dokazuje i fakt, že ráda zpívala rusínské písně a velikonoční vajíčka barvila zásadně ukrajinskou tradiční metodou zvanou pysanka

Rodinné pouto

Když bylo Andymu třináct let, jeho otec zemřel na otravu. Po této rodinné tragédii se Andy silně fixoval na matku, která mu po celý život byla silnou oporou. Vzhledem k tomu, že Júlia byla velmi talentovaná žena, spolupracovala s Andym i na některých jeho dílech. Andy zbožňoval její krásný rukopis, který často používal ke svým ilustracím. Nutno podotknout, že jejího talentu si všimli i další umělci, a tak se rukopis Júlie Warholové objevil třeba na obalu hudební desky The Story of Moondog, kterou v roce 1958 vydal hudebník Louis Thomas Hardin. Zároveň Júlia Warholová ilustrovala knížku Holy Cats a spolupracovala na knize 25 Cats Name Sam and One Blue Pussy. V roce 1966 si dokonce zahrála hlavní roli v Andyho filmu Mrs. Warhol

Info ikona
Andy Warhol

Za Andym na Slovensko

Pop artový umělec sice rodný kraj svých rodičů nikdy nenavštívil, přesto má poblíž Mikové vlastní muzeum. Nečekejte malou komůrku s tuctem replik, v Medzilaborcích stojí plnohodnotné Muzeum moderního umění Andyho Warhola. Velká budova nabízí všechno, co fanouška Andyho Warhola zajímá. Od významných děl až po artefakty, které jsou s umělcem spjaty. Například se můžete podívat na jeho ikonické brýle, fotoaparát nebo bílou košilku, ve které byl Andy pokřtěn. Muzeum se také pyšní tím, že bylo prvním muzeem Andyho Warhola na světě.

ČTĚTE TAKÉ: 8 žen, které inspirovaly Andyho Warhola