Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

VELIKONOCE V ZAHRANIČÍ: Polévání parfémem i čtení detektivek

Info ikona
Velikonoce

Jiný kraj, jiný mrav – a u velikonočních zvyků to platí dvojnásob.

I když se Velikonoce slaví napříč Evropou, každá země si uzpůsobila tradice podle svého gusta. Některé zvyklosti můžou působit úsměvně, jiné naopak vzbuzují pěkné rozpaky. 

Mohlo by se vám líbit

Norsko

S pomlázkou byste v Norsku asi neuspěli, naopak ruce by vám místní utrhali za pěknou detektivku! Norské Velikonoce se totiž točí okolo detektivního žánru. Na pultech obchodů tak vedle vajíček můžete najít také paaskekrimmen, velikonoční detektivky, které čtou celé rodiny. Pozadu nejsou ani norské televize, které do programu zařazují detektivky nejen od Agathy Christie.

Německo

V Německu si na své přijdou všichni, kteří zbožňují barevné kraslice. Němci si s jejich zdobením dávají práci a rádi se jimi pyšní. Malé děti si naopak vyhrávají se slaměnými hnízdy, které v předvečer Velikonoc připravují pro velikonočního zajíčka. Následně je rodiče rozmístí po domě a ráno v nich děti najdou koledu.

Anglie

Také v Anglii naděluje koledu velikonoční zajíček, který sladkosti chytře ukryje po celé zahradě. Rozhodně v této nadílce nečekejte klasická vejce. Angličané si na zdobení vajíček příliš nepotrpí, a tak se děti „musí spokojit“ s čokoládovými vajíčky.

Info ikona
Velikonoce

Finsko

Finské Velikonoce zase mnohým můžou připomínat našeho 30. dubna. Malé děti se převlékají za čarodějnice a s pomalovanými tvářemi vyrážejí na koledu. Za říkánku nebo básničku jsou následně odměněny čokoládovými vejci.

Maďarsko

Pokud trpíte na migrény hlavy, pak rozhodně nejezděte do Maďarska na Velikonoce. Místní ženy jsou zde polévány studenou vodou, a aby toho nebylo málo, pánové je ještě pěkně postříkají parfémem. Provoněné dívky pak mužům podávají alkohol a zkrátka nepřijdou ani jejich chuťové pohárky.

Zdroj: standard.co.uk

Mohlo by se vám líbit