Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Velký návrat džínové klasiky

Módní svět válcuje džínový trend sedmdesátých a devadesátých let. A často jsou to právě střihy, o kterých jsme si mysleli, že je na sebe už nikdy nevezmeme.

Redakce Marianne | 13. 01. 2016
Foto: archiv Levi's
 
Byla jsem zrovna v rané pubertě, když se nosily volné džíny do pasu a na knoflíčky. Klasické Levi’s 501S na sobě měla nejedna hvězda z oblíbeného videoklipu nebo hrdinové Beverly Hills 90210. Existují už od roku 1873, ale džíny téhle kultovní značky nosil v různých dobách řadový horník stejně jako James Dean, hipíci a rockeři.
 
Ale svůj největší prodejní boom Levi’s i další značky zažívaly právě v devadesátých letech. V reklamním videospotu si pětsetjedničky oblékl mladý Brad Pitt. Džínové kampaně značky Guess odstartovaly kariéru budoucích topmodelek jako Claudie Schiffer a v kampani na džíny značky Calvin Klein (střih bootcut) pózovala mladinká Kate Moss. Reklamní video značky Levi’s ze záchodků na benzince z roku 1996 bylo tehdy dokonce zakázáno. 
 
Podívejte se, čím tehdy pobouřilo:
{YouTube}https://www.youtube.com/watch?v=VcMZMjxydWQ{/YouTube}
 
A když jsme u toho, nenechte si ujít cool reklamu s mladým Bradem Pittem:
{YouTube}https://www.youtube.com/watch?v=5Ey4tB2ex9Y{/YouTube}
 
Džíny s příběhem
Nicméně jejich sláva postupně opadala a s odstupem času jsem si po pravdě vůbec neuměla představit, že by tenhle typ džín mohl být někdy znovu cool záležitostí. Přišly mi prostě neforemné a něčím i směšné. Ale nikdy neříkej nikdy. V minulém roce se zvedla velká vlna retro denimu ve formě sedmdesátých let spolu s klasickými střihy z let devadesátých. Vintage obchody hlásí právě rostoucí poptávku a prodeje džín z počátku devadesátých let. A hlásí se k nim ti nejvlivnější trendsetteři a módní ikony (Alexa Chung, Chloe Sevigny…).
 
Možná je to tím, že ve věku rychlé módy a elastických úzkých džín, kterých je na každém rohu spousta, je přirozené se nostalgicky vracet do doby, kdy konkrétní střihy nebo značky něco znamenaly. Často za nimi stálo dokonce osobní úsilí. Ať už šlo o to, je sehnat, nebo s jakou energií byly vyrobeny. Mají své charisma. Výsledkem je, že návrháři do svých letošních kolekcí zařadili právě tyhle klasické a retro střihy.
 
 
 
A co skinny džíny?
Pamatuji si, jak jsem si před mnoha lety v Londýně chtěla koupit nové džíny a prodavačka mi do ruky automaticky dala elastické a super úzké. Zírala jsem na ni, jestli se nezbláznila. Potom jsem si je oblékla, odešla v nich a stejný střih nosím v podstatě doteď. A přestože si myslím, že klasický střih 501 mé postavě prostě nesluší, kdo ví… nikdy neříkej nikdy.
 
Pokud jste na tom stejně, ale trendy máte prostě ráda a módu vnímáte hravě a s lehkostí, určitě najdete i jiné džínové trendy varianty. Nosí se klasické zvony nebo jejich zkrácená varianta, volné a široké, opět dlouhé i ve variantě nad kotníky, roztřepené okraje, podomácku ustřižené, patchwork a další. Mrkněte na naši galerii.