Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Víte, čím se mažete?

Určitě to znáte – nerozhodně stojíte před regálem plným kosmetiky s cílem najít ten nejvhodnější přípravek. Při výběru zohledňujeme svůj typ pleti a také zázračný efekt, jenž produkt na obalu slibuje. Jeho složení však příliš nezkoumáme, a to je velká chyba!

Redakce Marianne | 23. 11. 2012

Výrobci se nám tuto situaci nesnaží příliš ulehčit. Složení krému píšou čím dál tím menším písmem a často kromě obecně známých škodlivých látek používají jejich latinská pojmenování. Jak se zorientovat? Rozhodně si dejte pozor na následující látky.

Ftaláty

Mají řadu negativních účinků na naše zdraví. Poškozují játra, ledviny a až trojnásobně zvyšují riziko vzniku alergií a astmatu. Mohou rovněž narušit hormonální systém a reprodukční ústrojí. Způsobují tedy neplodnost nebo poškození plodu u těhotných žen.

Dioxin

Je jednou ze složek, pro které výrobci používají krycí název (Polysorbate laureth). Jedná se o velmi záludnou látku, která se ukládá v tukových buňkách, kde se postupně kumuluje. Zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to i u zcela zdravých lidí.

Parabeny

Výrobci je používají jako fixační složku prodlužující datum spotřeby. Zjednodušeně řečeno se díky nim kosmetika nekazí. To však může být vykoupeno vznikem silných alergií.

Hliník

V legendárním filmu Marečku, podejte mi pero! se sice odstěhoval do Humpolce, avšak v některých antiperspirantech zůstává i nadále. Kromě toho, že způsobuje rakovinu prsu, může i poškodit nervový systém.

Limonen

Chcete zastavit čas a libujete si ve výrobcích proti stárnutí? Tak to byste měla zbystřit při slově limonen, který je nejčastěji do řad kosmetiky proti stárnutí přidáván. Může podráždit kůži a dýchací cesty. Stejně jako dioxin je i karcinogenní.

Kolagen

Jedná se o protein, se kterým si naše pokožka nedokáže poradit a ani ho vstřebat. Vytváří proto neprodyšnou vrstvu, která jí nedovoluje dýchat. Vyskytuje se i v přípravcích na vlasy. Máte-li jemné vlasy, mohou se vám pod tíhou kolagenu začít lámat.

Dáváte raději přednost kosmetice s přírodními látkami? Pak by vás mohla zaujmout naše Velká vánoční soutěž, ve které můžete právě dnes vyhrát balíček kosmetiky Alverde a Balea.