Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Víte, kdo je první dámou USA? Seznamte se s Jill Bidenovou

Info ikona
Jill Biden

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden rozhodně nepatří k novým tvářím politiky. Vždyť býval viceprezidentem Spojených států a v senátu strávil úctyhodnou řádku let. Přesto si Joe Biden donedávna svou rodinu střežil jako oko v hlavě, a příliš informací o ní neposkytoval. Není tedy divu, že se mnozí ptají, kdo je novou první dámou USA?

Jill Bidenová není žena, která za každou cenu musí být v centru dění. V posledních měsících se však po boku svého manžela objevovala častěji a častěji, a dokonce otevřeně promluvila o svém životě, vztahu s Joe Bidenem a kariéře. Kdo je tedy Jill Bidenová?

1. Doktorandka z pedagogiky

Možná vás překvapí, že první dáma Jill Bidenová zasvětila svou kariéru pedagogice a vzdělání. Pyšní se dokonce dvěma magisterskými tituly, a to titulem z angličtiny a ze čtení. V roce 2007 si následně dodělala doktorát z pedagogiky na University of Delaware. Po absolvování vysokých škol působila jako odbornice na četbu a učitelka angličtiny na několika veřejných školách a na plný úvazek učila angličtinu na Delaware Technical & Community College. Na částečný úvazek pracovala také v Rockford Psychiatric Hospital Adolescent Program. V rozhovoru pro CBS Sunday Morning dokonce uvedla, že by pedagogiku nepověsila na hřebík ani jako první dáma USA. „Pokud se dostaneme do Bílého domu, budu pokračovat ve výuce. Je to důležité a chci, aby si lidé vážili učitelů a znali jejich přínos,“ řekla.

Mohlo by se vám líbit

2. Druhá manželka

S Joe Bidenem se život rozhodně nemazlil. O svou dceru a první manželku Neiliu Bidenovou přišel při autonehodě před Vánocemi v roce 1972. V autě seděli také dva synové Beau a Hunter, kteří byli vážně zraněni, avšak díky péči lékařů přežili. Po třech letech od smrti manželky a dcery se Joe seznámil s Jill, která v té době studovala na univerzitě. Když se potkali, údajně Jill volala mamince a řekla jí, že potkala gentlemana. Joe byl zase šťastný, že konečně má ve svém životě někoho, o koho se může opřít. „Vrátila mi život,“ napsal Joe ve své monografii Promises to Keep.

Info ikona
Jill Biden

3. „Odmítačka“ sňatku

Žádost o ruku rozhodně neprobíhala podle představ. Joe Biden údajně před Jill poklekl pětkrát, a teprve popáté mu Jill řekla vytoužené ano. „Protože jeho děti už jednou ztratily matku, nemohla jsem dopustit, aby ji ztratily znovu. Takže jsem si musela být stoprocentně jistá,“ vysvětluje Jill v rozhovoru. Naopak Joe tvrdí, že dal Jill ultimátum. „Podívej se, je to naposledy, co tě žádám o ruku. Je mi jedno, kdy se vezmeme, ale já chci závazek,“ popisuje žádost o ruku Joe. Nakonec se veselka uskutečnila v roce 1977 v New Yorku a na obřad dorazilo čtyřicet členů rodiny a blízkých přátel.

4. Životní láska

Není pochyb, že Jill udělala dobře, když na žádost o ruku konečně kývla. Vždyť i po 43 letech manželství vypadá pár šťastně a spokojeně. V rozhovoru pro CBS Sunday Morning dokonce Joe řekl, že je stále do své manželky zamilovaný. „Zbožňuju ji. Když se na ni podívám, srdce mi stále přeskakuje.“ Na svatého Valentýna zase sdílel společnou fotografie, ke které připsal, že Jill je láska jeho života.

Info ikona
Jill Biden

5. Pomocná ruka

Říká se, že každý úspěšný muž má po boku silnou ženu. V případě Joe Bidena to platí dvojnásob. „Jill mi nejvíce pomáhá tím, že dokáže určit, kterými lidmi bych se měl obklopovat,“ řekl novopečený prezident pro CBS. Manželský pár spolu dokonce probíral i jméno případného viceprezidenta. „Mluvili jsme o mnoha kandidátech, ale finální rozhodnutí je na Joem,“ říká Jill. V současné době už všichni víme, že Joe se nakonec rozhodl pro Kamalu Harrisovou.

Mohlo by se vám líbit

6. Milovnice běhu

Už od 90. let je Jill nadšenou běžkyní, která několikrát do týdne obuje tréninkové boty. V ideálním případě by Jill chtěla pětkrát v týdnu uběhnout osm kilometrů. O její skvělé fyzičce hovoří také fakt, že absolvovala několik maratonů, půlmaratonů a závodů na 10 mil. Ve své publikaci se svěřila, že běhala i coby druhá dáma USA. Jediný rozdíl byl v tom, že jí doprovod dělala ochranka. „Říkala jsem jim, že musím předstírat, že tu se mnou nejsou. Mám totiž ráda, když běhám sama.“

7. Spisovatelka

Věděli jste, že americké děti si mohou o Joe Bidenovi přečíst knihu? Jill totiž nedávno vydala dětskou knihu s názvem Joey: The Story of Joe Biden, ve které popisuje dětství svého manžela. „Musel překonat spoustu těžkostí. Jako dítě byl šikanován, a tak ví, co děti v takovou chvíli prožívají. Postavil se tyranům, a zároveň se postavil za další děti, které také byly šikanovány. Myslím si, že je velmi silný a empatický,“ řekla Jill v rozhovoru pro CBS.

Mohlo by se vám líbit