Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Víte, podle čeho poznáte kvalitní burčák?

Info ikona
Vinná réva

Listí zlátne, sluníčko slábne a vlaštovky odlétají do teplých krajin. To jsou jasné indicie, že podzim klepe na dveře. A pokud mu chcete otevřít, pak jedině se skleničkou burčáku v ruce!

U krajnice, v oblíbené vinotéce, na farmářských trzích nebo na vinobraní. Ať už se vydáte kamkoliv, pravděpodobně po cestě potkáte velkou ceduli s názvem BURČÁK. Všichni ale víme, že není burčák jako burčák, a tak se vyplatí, když si s jeho výběrem dáte opravdu záležet. Jedině tak si dopřejete výborný mok, který si pohraje s vašimi chuťovými pohárky a nezpůsobí vám žádné zdravotní potíže. 

KAM NA KVALITNÍ BURČÁK?

V tomto případě je odpověď naprosto jednoduchá. Vyplatí se, když si pořídíte burčák od vyzkoušeného a oblíbeného vinaře. Určitě také není na škodu, když ho poprosíte o malou ochutnávku, díky které poznáte, zda je burčák kvalitní a chutný. Naopak obloukem se vyhněte burčáku od krajnice. Po celodenním vystavení sluníčku je velmi nepravděpodobné, že by takový burčák byl dobrý a nezávadný

KDY JE BURČÁKU ČAS?

Už od poloviny srpna nám stánkaři nabízejí zaručeně kvalitní český burčák. Pravdou ale zůstává, že většina vinařů produkuje burčák zhruba v polovině září. Někdy o trošku dříve, jindy malinko později. Pokud jste si ale v srpnu pochutnávali na burčáku, pak jste pravděpodobně pili burčák z jablek. 

Info ikona
Vinné hrozny

JAK MÁ VYPADAT A CHUTNAT?

Světle žlutý, okrový nebo lehce nahnědlý. Všechny tři barvy napoví, že se ve skleničce ukrývá kvalitní burčák. Pozor si dejte na kalný burčák, který se nachází v poslední fázi kvašení a nemusel by vašemu organismu udělat dobře. Stejně tak odmítněte i průhledný burčák, který byl smíchán s vodou. O kvalitě burčáku vám mnohé prozradí i vůně a zvuk. V ideálním případě byste z nápoje měli cítit hrozny, a zároveň z něj slyšet drobné šumění, které je dáno "pracujícími" kvasinkami. Pro mnoho z nás je primární samotná chuť. Kvalitní burčák má být nasládlý s dominantní chutí hroznů. 

CO JE ČÁSTEČNĚ ZKVAŠENÝ HROZNOVÝ MOŠT?

Možná jste se setkali s tím, že stánkař nabízel částečně zkvašený hroznový mošt. I když si pod tímto krkolomným názvem představujeme kdejakou lumpárnou, pravdou zůstává, že částečně zkvašený hroznový mošt je ve své podstatě také burčák. Jediný rozdíl mezi těmito nápoji tkví v zemi původu. Názvem burčák se totiž může pyšnit pouze nápoj, který vznikl na území České republiky. 

JAK HO MÁM SKLADOVAT?

Vzpomínáte si na film Bobule, kdy chlapcům vybuchl burčák v autě? Pokud je nechcete následovat, pak neutahujte víčko a dejte dostatek prostoru oxidu uhličitému, který musí z lahve utíkat. Nejlépe také uděláte, když burčák nebudete dlouho skladovat a vypijete ho v den nákupu. Pokud se tak nestane, uložte ho do chladnějšího prostředí. Čím dříve ho ale vypijete, tím lepší chuť zažijete. 

ČTĚTE TAKÉ: Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno