Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Vivienne Westwood: Rebelka, která oblékla hrdinky Sexu ve městě

Byla to právě Vivienne Westwood, která vytvořila svatební šaty hlavní představitelky filmu Sex ve městě. I když dvorní stylistkou seriálu i filmu byla Patricia Field a i když byly ve filmu použity šaty z kolekcí coutiera Gillese Montezina, byly to úchvatné Carriiny svatební šaty, které se staly navždy legendou.

Redakce Marianne | 3. 01. 2014


Ve spojitosti se Sexem ve městě se totiž všude psalo jen o jediném jménu, legendární britské návrhářce Vivienne Westwood. Ta pro film navrhla celkem 81 modelů, mezi kterými se proslavily především úchvatné svatební šaty hlavní hrdinky Carrie v podání Sarah Jessicy Parker, důležité dokonce tak moc, že se staly nepostradatelnou součástí zápletky.

carries-wedding

Nenapravitelná provokatérka

Dnes dvaasedmdesátiletá Vivienne Westwood pak vzdala hold své pověsti nenapravitelné rebelky, když už po deseti minutách odešla z premiéry filmu se slovy: „Myslela jsem si, že Sex ve městě měl mít podle všeho pronikavou módu, a přitom na tom, co jsem viděla, nebylo nic ani vzdáleně pozoruhodného nebo zajímavého.“ Tím se jí během chvilky povedlo dokonale urazit Patricii Field a opět získat veškerý zájem médií pro sebe. Koneckonců, provokace byla pro Vivienne vždy hlavní ingrediencí úspěchu.

20131029526fcddc5fa8d

Sympatie i posměch – reakce na její kolekce

Jak říká historička módy Jana Máchalová, sám životní příběh Vivienne Westwood mluví za vše: „Obchod, který otevřela v roce 1971 s Malcolmem McLarenem v Londýně, nazvala nejprve Let it rock, aby jej následně po třech letech přejmenovala na Too fast to live, too young to die. Prodávala v něm trička potištěná pornoobrázky, kožené obleky se zipy, lesklé podprsenky i škrabošky, zkrátka věci, které se dříve posílaly jen v diskrétních balíčcích na základě objednávky. Obchod byl záhy znovu přejmenován a nad vchodem se objevil poutač s růžovými světélkujícími písmeny SEX. ‚Královna punku‘ Vivienne Westwood se pohybovala po obchodě v natáčkách, prodavačky nosily podvazkové pásy, boty na jehlách a pánské košile. Obchod to byl vskutku extravagantní. Její kolekce vždy vyvolávaly různé reakce, od zhnusení a posměchu přes rozpačité sympatie až k bezmeznému obdivu a nadšení.“

vivienne-westwood-0021

Můžete je mít také!

Svatební šaty ve stylu Carrie si můžete objednat v butiku Vivienne Westwood v Londýně – ovšem za předpokladu, že máte přebytečných 15 700 amerických dolarů. Ostatně, jak se vám vůbec svatební šaty Carrie ze Sexu ve městě líbí? Chtěla byste takové?

vivienne-westwood-satc-wedding-dress-short-horz

`Zkrácená` verze svatebních šatů Carrie od Vivienne Westwood - pořídíte je do deseti tisíc dolarů....

Zdroj: Fashion Days ve spolupráci s Janou Máchalovou (kniha Budiž móda) v rámci Fashion Days Fashion Academy