Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Volby do Evropského parlamentu: Proč by nás měly zajímat?

Info ikona

Stále ještě váháte nad svou volební účastí?

Zatímco účast voličů při komunálních, parlamentních a prezidentských volbách roste, volby do Evropského parlamentu už tradičně provází nejnižší volební účast. Jeden z hlavních důvodů, proč se lidé neúčastní voleb do Evropského parlamentu, může být také fakt, že si nedokážou představit, co je pracovní náplní zvoleného poslance. Obecně lze říci, že Evropský parlament spolu s komisí a radou rozhoduje o legislativě, přijímá rozpočet a zároveň rozhoduje o přijetí nových členských států. Europoslanci jsou voleni na pět let, a to podle zásady poměrného zastoupení. 

EU

Proč je dobré vyrazit k volbám?

  • Zvolíte si člověka, který bude rozhodovat o problémech každodenního života. Europoslanci hlasují o důležitých zákonech, které mají přímý vliv na náš život – od zrušení jednorázových plastů až po omezení spotřeby energie.
  • Společně proti klimatickým změnám. Asi všichni tušíme, že klimatické změny jsou problémem s velkým P. Evropská unie patří mezi špičku v inovacích a investicích, které v otázce klimatických změn mohou výrazně pomoci.
  • Posílíte demokracii. Stavebním kamenem Evropské unie je bezpochyby demokracie, kterou svým hlasem můžete podpořit.

Vybrat správné jméno, které vhodíte do volební urny, není jednoduché. Pokud tak trošku tápete a stále ještě nejste rozhodnuti, pak by vás mohla nasměrovat volební kalkulačka.  

Nezapomeňte, že volby do Evropského parlamentu se konají v pátek 24. a v sobotu 25. května.  

ČTĚTE TAKÉ: Cestujte! Český pas je opět jeden z nejmocnějších na světě