Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Vrásky? Žádný problém

Vrásky k životu patří a dodávají tváři moudrost. Ovšem kdo by je chtěl mít v pětatřiceti? Pečujte tedy o pleť tak, abyste jejich vznik minimalizovala.

Redakce Marianne | 23. 11. 2013

S věkem ztrácí pokožka pružnost a vlhkost, takže se nesmíte divit, že se v určitém věku začnou na vaší tváři objevovat první vrásky. Kromě toho hraje v jejich tvorbě velkou roli i genetika. Budete-li vědět, jaké typy vrásek existují a jak vznikají, budete mít v rukách také trumfy, jak s nimi úspěšně bojovat.

Smích i rychlé zhubnutí vadí

Vrásky se dělí podle několika kritérií. Jak říká dermatoložka Karolína Kykalová, nejoblíbenější je rozdělení vrásek na vrásky dynamické a statické (vznikající pohybem mimických svalů a prostým poklesem kůže). Dále se vrásky dělí na přirozené a akcelerované zevními vlivy (například ultrafialovým zářením nebo kouřením). A nemálo důležitá je i genetika – množství a kvalita vláknitých struktur i mezibuněčné hmoty jsou dány geneticky, stejně tak charakter povrchové ochranné vrstvy, která vás chrání před zevními vlivy. No a v neposlední řadě má vliv na tvorbu vrásek i množství podkožního tuku a dynamika obličeje. Podle dermatoložky Kykalové je pak nejhorší pro vznik vrásek náhlé a rychlé zhubnutí.

Vějířky kolem očí mívají kuřačky

Začaly se vám vytvářet vrásky kolem očí? Nemusejí být nutně příznakem stárnutí, velmi často jsou důsledkem slunečního záření. Zkuste se rozhlédnout kolem sebe na kolemjdoucí ženy, a poznáte to sama. Vějířkovité vrásky mají hodně ženy, které se pohybují často venku, a protože často mžourají do slunce, urychluje se i tvorba vrásek. Podobně jsou na tom kuřačky – těm zase přispívá k tvorbě vrásek cigaretový kouř, který vysušuje a dráždí pleť.

Jak pečovat o oční vrásky?

  • Používejte speciální oční kosmetické přípravky, ideálně od zhruba 35. roku života, ale můžete začít i dříve, zejména pokud se pohybujete venku nebo pracujete u počítače.

  • Používejte kvalitní oční přípravky, sledujte pH přípravku (pro oči platí, že by měly být zásaditější) a vybírejte podle věku (jde o obsah aktivních látek).

  • Myslete vždy na odličování, a to i když přijdete z dámské jízdy ve tři hodiny ráno.

Ve vánoční soutěži http://vanoce.marianne.cz/ dnes můžete vyhrát balíček kosmetiky Rimmel od firmy Coty.