Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Všechno, co potřebujete vědět o nadcházející královské svatbě

Všemi očekávaná královská svatba se blíží a už tuto sobotu se z herečky Meghan Markle stane členka britské královské rodiny. Přinášíme vám veškeré informace o tom, kdo je na svatbu pozvaný, kde se odehraje obřad, a dokonce jakou příchuť bude mít dort.

Eliška Vrbová | 16. 05. 2018

Kdy se svatba koná?

Kensingtonský palác v prosinci potvrdil, že se princ Harry a Meghan Markle vezmou 19. května. To, že se berou v sobotu, je proti obvyklé tradici. Princ William a Kate, dnešní vévoda a vévodkyně z Cambridge, se brali v pátek, královna Alžběta II. se vdávala ve čtvrtek.

Svatba připadá na stejný den jako finále Anglického poháru na Wembley stadionu, kterého se Harryho svědek William obvykle účastní jako prezident fotbalové asociace, aby odhalil trofej. Květnové datum bylo zřejmě vybráno také proto, aby vévodkyně Kate měla čas na odpočinek po narození jejího třetího dítěte, prince Louise.

Pozvánky podléhají dlouholeté tradici a vyráběla je Barnard Westwood. Používá americký inkoust na anglický papír. Každá pozvánka byla vytištěná ve zlaté a černé, poté vyleštěná, aby vynikl lesk, a po okrajích pozlacená. Erb prince z Walesu se třemi pery je umístěn na odiv přímo ve středu pozvánky.

Dostanou na svatební den všichni volno?

Na svatbu prince Charlese a Diany Spencer v roce 1981, prince Williama a Catherine Middleton v roce 2011 a princezny Anne a Marka Phillipse v roce 1973 dostala veřejnost volno, aby mohli sňatek oslavovat. Princ Harry a Meghan Markle se rozhodli dát svou svatbu na sobotu, aby se vyhnuli rozhodování, jestli den prohlásit za svátek nebo ne.

Pár také prohlásil, že by se chtěl vzdát všech tradičních svatebních darů ve prospěch charity, konkrétně těchto organizací: CHIVA (asociace podporující děti vyrůstající s HIV), Crisis (britská charita pro lidi bez domova), Myna Mahila Foundation (charita podporující ženy žijící v Bombaji ve slumech), Scotty's Little Soldiers (organizace, která podporuje pozůstalé děti vojáků), StreetGames (nadace využívající sport ke změně životů), Surfers against SewageThe Wilderness Foundation UK.

Kde se bude odehrávat?

Svatba prince Harryho a Meghan Markle se bude konat v kapli svatého Jiří ve Windsoru v poledne. Královna udělila povolení, aby se obřad odehrál právě na tomto místě, kam se vejde přibližně 800 hostů. Obřad, hudbu, květiny, výzdobu a hostinu bude platit královská rodina. Týden před svatbou královna podepsala dokument zvaný Instrument of Consent, tedy povolení, aby si její vnuk vzal svoji snoubenku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Citrónový a bezový dort, který bude svou chutí připomínat jaro, upeče Claire Ptak z Violet Bakery. Bukové, březové a habrové větve ozdobí bílé zahradní růže, pivoňky a náprstky ze zahrad Crown Estate a Windsorského parku, celou květinovou výzdobu naaranžuje Philippa Craddock. Hudební doprovod bude obsahovat několik velmi známých hymnů a sborových děl pod taktovkou Jamese Viviana, hudebního ředitele v kapli svatého Jiří.

"Tahle svatba, stejně jako všechny svatby, bude zábavná a radostná a bude odrážet povahy nevěsty a ženicha," říká Jason Knauf, asistent komunikace prince Harryho. "Harry a Meghan samozřejmě chtějí, aby byl jejich den výjimečný a oslavný pro jejich rodinu a přátele. Také si přejí, aby jejich den proběhl tak, že se i veřejnost bude cítit jako součást jejich svatby."

Poté, co bude pár oddaný, pronese své sliby při mši a následně pojede kočárem Windsorem a bude fotit oficiální svatební fotografie. Doufají, že tato krátká cesta poskytne hodně lidem příležitost, aby se přišli podívat a užít si atmosféru tohoto výjimečného dne. Po obřadu bude následovat recepce. Večer pak princ Charles uspořádá soukromou hostinu pro novomanžele a jejich blízké přátele a rodinu. 

Oba rodiče Meghan přijeli do Británie už týden před svatbou. Její matka Doria Ragland nevěstu doprovodí do Windsorského zámku.

K uctění odkazu princezny Diany, Harryho matky, budou na svatbu pozvání také členové její rodiny, tedy všichni tři sourozenci Diany. Její sestra Lady Jane Fellowes pronese čtení.

 

Kdo je na seznamu hostů?

Kensingtonský palác prohlásil, že se svatby zúčastní okolo 600 hostů, což je velmi málo oproti svatbě Williama a Kate, kde bylo 1900 hostů nebo svatbě královny Alžběty II. a prince Philipa, ti měli na svatbě 2000 hostů. Ale protože je princ Harry až šestý v pořadí na královský trůn, nemusí na svatbu zvát  diplomaty z celého světa. Oficiální seznam politických lídrů v Británii a po celém světě není pro svatbu Harryho a Meghan nijak zavazující.

Na afterparty je pozvaných 200 nejbližších přátel a známých, například Harryho přátelé Owen Inskip, Guy PellyLizzy WilsonArthur Landon. Z Meghaniných přátel by měly přijít Jessica Mulroney, Misha Nonoo, Janina Gavankar Abigail Spencer. Objeví se i známé britské celebrity, jako je Sir Elton John, Ed Sheeran, Cara Delevingne, David Victoria Beckhamovi Serena Williams.

Kdo navrhoval svatební šaty?

Svatební šaty Meghan Markle jsou bezpochyby tím nejočekávanějším modelem celého roku. Všechny zajímá, v čem půjde hvězda seriálu Kravaťáci k oltáři. Dozvíme se to samozřejmě až při samotné svatbě, ale můžeme očekávat, že šaty budou návrhem některého z kanadských návrhářů, od nichž Meghan v posledních měsících outfity nosila, jako je například Erdem, anebo od britského návrháře Antonia Berardiho. Možná Meghan zvolí americké značky Marchesa nebo Misha Nonoo, která je dokonce kamarádkou Meghan.

Kdo půjde za družičky?

Samozřejmě Meghan k oltáři doprovodí princezna Charlotte a prince George, ale kromě nich si s sebou nevěsta vezme i někoho ze svých blízkých přátel. Uvažuje se o herečce Priyance Chopra, tenisové šampionce Sereně Williams, návrhářce Mishe Nonoo nebo stylistce Jessice Mulroney. Ovšem teď, když si Meghan Markle smazala profil na Instagramu, je těžší sledovat její přátelství.