Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Výchova synů v Česku

Matky dělají muže. Jak z malých kluků vychovat dobré chlapy?

Anonymous | 24. 07. 2017

Proč tak křičí? Proč se perou? Proč ničí hračky? Jsem matkou tří synů, z nichž dva jsou v té nejpříšernější pubertě. Co udělat pro to, aby z nich byli dobří chlapi, když jejich svět velmi často vlastně vůbec nechápu? Co s tím, když moje touha po harmonii v domácnosti téměř denně ztroskotává o návaly agrese, sprostá slova, dupání či aspoň o potřebu všech tří mít poslední slovo?

„Chlapci představují pro své matky v jistém bodě hádanku. Vytvářejí konflikty a řeší je jinak než dívky,“ píší němečtí výzkumníci Jan-Uwe Rogger a Bettina Mählerová v knize Páni kluci. Na druhou stranu – jsme to často hlavně my ženy, kdo kluky vychovává a formuje. To matky dělají chlapce a posléze muže! Jak to nepokazit?

 

Ze školky se šrámem

Vyzvedávám čtyřletého syna ze školky. Pod okem má krvavý šrám. „Mami, sestrojil jsem katapult! A on fungoval!“ sděluje mi s nadšením. Zbytek dopoví učitelka – syn si rozrazil tvář polenem, které z katapultu vystřelil.

Mísí se ve mně dva nesmiřitelné pocity: to je super, že je tak akční, říká ten první. Ten druhý ho okřikuje: nemohl by prostě sedět a chvíli si kreslit?! Milé matky, jste na tom podobně? Vítejte ve světě kluků. Nemusíme mu rozumět, ale měly bychom ho respektovat.

Zatímco ještě dvouleté děti bez rozdílu pohlaví chtějí dělat všechno to, co doma dělá maminka, pomáhají věšet prádlo a vařit, mezi čtvrtým a šestým rokem se klučičí svět změní. Najednou chápou podobné činnosti jako příliš holčičí. Okolní svět ví, co znamená být pravým mužem – a ať už je to cokoli, neodehrává se to v domácnosti!

 

Bitka povolena

Chlapci to mají těžké: na jednu stranu od nich očekáváme, že budou odvážní, sebevědomí, divocí, že nebudou žádné bábovky, na druhou stranu je každou chvíli napomínáme. „Nekřič! Neper se! Nedupej!“ Samy v tom nemáme jasno. Tak jak by mohli mít oni?

„Zkuste příště synovi jednoduše říct, co chcete. Ne to, co nechcete,“ usmívá se kouč a terapeut Petr Soják, který vede i mužské skupiny. Protože povel „Neskákej do té louže!“ může klidně znamenat i „Neskákej do ní, vyválej se v ní!“ Ale konec legrace: „Jedním z největších témat ve výchově kluků je pojem agrese. Agrese ale není špatná. Je to prostě emoce, bez agrese bychom nepřežili, zlost a vztek potřebujeme k překonávání překážek,“ vysvětluje Soják.

Důležité jsou dvě věci:...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE VE SPECIÁLU MARIANNE FAMILY - OPĚT NA STÁNCÍCH!

F