Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Vymačkávání pupínků lidi těší, říká dermatoložka Sandra Lee

Sandra Lee je americká dermatoložka. Ve své praxi se specializuje především na boj se zákeřnými projevy rakoviny kůže, provádění liposukcí nebo operací očních víček. Přesto se ale proslavila díky něčemu jinému. Svět ji zná jako "Beďarovou" doktorku. Jak se její přezdívka zrodila? A co považuje za hlavní přínos jejího povolání?

Karolína Peřinová | 16. 01. 2019

Sandra Lee je nejen přední americká dermatoložka, ale i seniorní partnerka v soukromé klinické ambulanci Skin Physicians and Surgeons a na živobytí ji vydělává i vlastní kosmetická řada. Její videa na sociálních sítích mají miliony shlédnutí na YouTube i Instagramu. Objevila se v mnoha televizních reality pořadech, nyní se jí ale naskytla životní příležitost – pořad na stanici TLC, jehož hlavní protagonistkou je ona sama.

Co považujete za vrchol své dosavadní kariéry?

Mám za to, že vrchol kariéry teprve nastane. Ušla jsem dlouhou cestu od doby před čtyřmi lety, kdy mě téměř vyhodili ze sociálních médií a YouTube kvůli mým videím, která lidem připadala „šokující” a „nechutná”. Neměla jsem tušení, že to bude takový úspěch. Myslím, že příští rok bude ten nejúspěšnější. Mezi vrcholy své kariéry počítám dosažení 1 milionu odběratelů na YouTube, představení vlastní značky pleťové kosmetiky, což byl vždycky můj sen, vydání knihy a vlastní televizní pořad.

Setkala jste se někdy s případem, na který jste si kvůli jeho závažnosti netroufla?

Jistě, některé pacienty jsem musela odmítnout nebo je odkázat na jiné oddělení. Lidé se za mnou vydávají z daleka, protože věří, že zrovna já jim pomůžu od jejich výrůstků, aniž by si uvědomili, že jako dermatoložka mohu odstranit pouze výrůstky na kůži nebo v podkožních tkáních. Pokud mají nádor na vnitřním orgánu, žláze, svalu, pak je to mimo mou specializaci a já jim nejsem schopna pomoci.

Jaký zákrok jste si užila s největším potěšením a proč?

Měli byste vědět, že nejsem milovnice vymačkávání v pravém slova smyslu. Mnohem raději o sobě mluvím jako o znovuzrozené milovnici vymačkávání. Neposílejte mi videa, kde někdo jiný vymačkává obří cystu, protože se na to nedokážu dívat. Na druhou stranu umím pochopit ten lákavý, hypnotizující pocit, jaký ve vás může vykouzlit povedené, čisté vymáčknutí. Takové si užívám i já. Obvykle mě baví ty, o kterých vím, že budou mít úspěch u diváků. Lupnutí hezkých, jednoduchých uhrů s černou hlavičkou nebo dokonalého makrokomeda (obří s černou hlavičkou) patří mezi moje nejoblíbenější.

tlc

Pracujete s choulostivým tématem. Jak klientům pomáháte zbavit se studu?

Na něco takového jsme my dermatologové zvyklí. Lidé chodí k dermatologovi kvůli problémům s pletí a mnoho takových problémů má za následek komplexy… Tyto potíže často nelze před ostatními skrývat. Je nutné přistupovat ke každému stejně, jako by to bylo normální. Snažím se se všemi pacienty mluvit jako se členy rodiny nebo dobrými kamarádkami. A nikdy nedám najevo, že jejich problém je odporný nebo nechutný. 

Proč jsou podle Vás videa, ve kterých se vymačkávají různé pupínky, tak oblíbená?

Podle mě vymačkávání klasických pupínků lidi těší. Někdo cítí úlevu, jiného pohled na vymáčknuté akné zbavuje strachu. Lidi uspokojuje pohled na odstranění něčeho nežádoucího, aby bylo zase všechno tak, jak má být. Lidé říkají, že díky uklidňujícímu efektu metody ASMR (čili samostatné smyslově-meridiánové reakce) u mých videí usínají. Jiní zase říkají, že je tato videa osvěží a dodají jim pozitivní energii podobnou pocitu po projížďce na horské dráze nebo zhlédnutí strašidelného filmu.

Proč jste si jako svou specializaci zvolila dermatologii?

Dalo by se říct, že jsem pro ni vyrostla. Můj otec je dermatolog, takže jsem tuto specializaci znala od útlého věku. Když jsem se dozvěděla, že je to jeden z oborů, kde panuje velká konkurence, věděla jsem, že se chci věnovat právě jemu. A tak to mělo být. Považuji za velké štěstí, že jsem se stala dermatoložkou a zároveň si myslím, že se pro tuto práci skutečně hodím. 

Jak vznikla přezdívka "Beďarová" doktorka?

Když jsem začala se zveřejňováním videí na internetu, rychle jsem objevila subkulturu lidí z celého světa, kteří sdílejí “vymačkávací” videa. Našla jsem tuhle komunitu na Reddit. Úplně jsem nerozuměla tomu, jak Reddit funguje, ale když jsem chtěla přispět na tento subreddit, zjistila jsem, že všichni vystupují pod „falešnými” jmény. Takže jsem se zamyslela nad tím, jak si budu říkat? Beďarová doktorka! A tím to začalo.