Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Pokrm, který léčí tělo i duši: poctivý vývar

Louise L. Hay, autorka motivačních knih, napsala novou knihu. Tentokrát však jako životadárný elixír používá vývar z kostí. “Vývary jsou jádrem mé stravy už mnoho let. A jsem přesvědčená, že tvoří neoddělitelnou součást mého zdraví, energie a vitality,” říká. Takže - vemte si k ruce ten největší hrnec, kupu kostí a nechte svůj bujon hodiny a hodiny táhnout.

Tohle je recept na neutrální vývar, který následně můžete využít i jako základ dalších pokrmů. Vyplatí se mít zásobu porcí v mrazáku. Je bohatým zdrojem kolagenu a životadárných živin jako jsou snadno stravitelné aminokyseliny, vitaminy, minerální látky a esenciální mastné kyseliny.

Čas přípravy: 15 minut
Celková doba vaření: 4 – 25 hodin
Množství: asi 3 – 3,5 litru
Suroviny:
1 morková kost dlouhá 18 cm
1,5–2 kg kostí z hovězí oháňky – obvykle je to asi 4 – 6 kostí
1 rozkrojená vepřová nožička - polovina vepřové nožičky (můžete použít i celou, pokud se nožička nedá rozkrojit
1/4 hrnku jablečného octu

Troubu předehřejte asi na 180 °C. Do hluboké zapékací nádoby (aby bylo možné zachytit rozpuštěný tuk) dejte morkové kosti rozkrojenou částí nahoru (za předpokladu, že se vám je podařilo rozseknout, jinak tam menší kousky nebo celou kost normálně vložte), přidejte hovězí oháňky a vepřové nožičky. Morkové kosti, hovězí oháňky i vepřové nožičky pečte v troubě asi 30–40 minut, nebo tak dlouho, až začne hovězí maso tmavnout. Můžete hovězí oháňky a vepřové nožičky každých 15 minut obracet (záleží jen na vás). Když jsou kosti opečené, vydlabejte z nich morek. Je to lahůdka s lehkou sladkou chutí, která je plná dobrých tuků (morek obsahuje vitamin K, vitaminy rozpustné v tucích, železo, lecitin); je to velmi vydatné. Když jsou kosti opečené, přendejte je do hrnce a přidejte tolik vody, aby byly kosti i maso ponořené, a přidejte jablečný ocet.  Předtím než sporák zapnete, nechejte kosti, vodu a jablečný ocet asi hodinu odležet. Poté nastavte na sporáku střední teplotu, nechejte projít varem a potom snižte teplotu na minimum a zvolna vařte při nízké teplotě, jak dlouho budete chtít (u bujonu až 3 hodiny a u silného vývaru až 24 hodin).

Do základního vývaru můžete přidat další suroviny a léčebná dochucovadla.
Pro energii na celý den: Šafránový čaj
Do zahřátého vývaru přidejte pět blizen šafránu, snižte plamen a vařte zvolna 15 minut pod pokličkou.
Proti stresu, úzkostem a pro zdravé srdce: Horká čokoláda z vývaru
1,5 šálku neutrálního vývaru, 2-3 lžíce nezpracovaného kakaa, 1,5 lžíce kokosového oleje, 2-3 lžičky medu, 1 lžička skořice, 1/4 lžičky kardamonu.
Směs je lepší rozmixovat, a pokud chcete krémovitější chuť, přidejte trochu mandlového mléka.
Pro očistu a proti zánětům: S kurkumou
Do vývaru přidejte 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku černého nebo bílého pepře, 1 lžičku kurkumy.