Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Vyzkoušeli jsme: bistronomie

Máte chuť si dát vynikající degustační menu, ale před luxusními restauranty dáváte přednost spíše podnikům s přátelskou rodinnou atmosférou? Tak stejně jako my vyzkoušejte novinku ve světě gastronomie – moderní kulinářská bistra!

Redakce Marianne | 16. 01. 2013

Za vysokou gastronomií do bistra?

atmosfera3Až doposud jsme za nevšedními gurmánskými zážitky chodili do luxusních restaurací, kde nás kromě formální atmosféry mohla potkat také mnohatisícová útrata. Do Čech se však postupně dostává nový světový trend zvaný bistronomie.

Slovo bistronomie poprvé formuloval francouzský food kritik Sébastien Demorand. A co je pro tento zvláštní druh gastronomie charakteristické? Především malý tým personálu, nekomplikovaně prostřené stoly, kvalitní kuchyně vedená špičkovými kuchaři, krátké menu a přijatelné ceny. Zda tomu tak skutečně je, jsme vyzkoušeli v bistru Ola Kala v Korunní ulici v Praze.

Jak se nám v bistru líbilo?

Bistro, které má v názvu kohouta, vyniká příjemným interiérem v provensálském stylu. Není nikterak veliké, a zřejmě právě proto působí velmi útulně. Pakliže se sem chystáte zajít, doporučujeme si místo předem zarezervovat.

Radek_KasparekŠéfkuchařem je Radek Kašpárek, jehož odbornost znásobená působením v pětihvězdičkových hotelech Savoy a Aria, je cítit doslova na každém kroku. Nepatříte-li mezi znalce vysoké gastronomie, jeho jméno vám možná bude povědomé spíše z kuchařské show Co bude dnes k večeři?, kterou vysílá TV Barrandov.

Na doporučení sympatického číšníka jsme si vybrali degustační menu (já to vegetariánské…) a k němu odpovídající bílé víno, které bylo vychlazené přesně tak, jak mělo. Zdánlivá maličkost, ale nás velmi potěšila!

Mlsný jazýček si přišel na své

Pak už mohla začít naše degustace… Listový salát s fenyklem, zázvorovým dresinkem, sýrem Comté a máslovými krutony byl zcela delikátní a bramborovotvarohové noky s lanýžovou smetanovou omáčkou byly tak jemné, že jsem konečně pochopila, co to znamená, když se řekne, že se něco rozplývá na jazyku. Jako dezert jsem si vybrala fondán a netrpělivě jsem očekávala, jak tahle sladká tečka dopadne.

Udělat dobře fondán, to totiž není jen tak! Správné načasování je totiž zcela zásadní. Je-li čokoláda uvnitř příliš horká, bude řídká a vyteče příliš rychle. Je-li naopak málo rozpuštěná a tuhá, není to také ono. V Ola Kala však fondán dopadl na jedničku!

Jako v bavlnce

Návštěvu podobně zaměřeného bistra bych určitě doporučila. Personál se v Ola Kala choval ukázkově, ale přitom stále nenuceně. Ačkoli jsme ochutnávali výtečné suroviny, které se řadí často i do snobských kruhů, na atmosféře podniku to nebylo vůbec znát.

Velmi příjemně na mě zapůsobilo i to, že postava šéfkuchaře Radka Kašpárka nebyla hostovi imaginární a vzdálená. Ve svém podniku nás nejenže uvítal, ale dokonce přinášel jednotlivé chody, které vždy okomentoval. Výsledkem byl velmi příjemně strávený čas, kdy jsem si představila, jaké je to, žít jídlem, a nepřišlo mi to vůbec špatné!

interier4

Kde vyzkoušet?

Například Ola Kala Bistro (Korunní 48, Praha 2)

www.olakalabistro.cz

Vyzkoušeli jsme: bistronomie