Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Vyzkoušeli jsme: pedikúra rybičkami

Vypadá to jako obyčejné akvárium, ale rybičky Garra rufa se nekrmí jako ty ostatní. Tyhle jedí odumřelou lidskou kůži. K obědu si rády dají vaše paty.

Redakce Marianne | 26. 09. 2012

Poslední dobou se objevuje čím dál tím více wellness center a kosmetických studií, která nabízejí pedikúru rybičkami. Jaké to je? Vyzkoušeli jsme ji.

Garra rufa jsou kaprovité malé rybičky, které mohou pomoci lidem trpícím kožními chorobami, jako je například lupenka. Ožírají odumřelou kůži, a bezbolestně tak čistí pokožku. V současnosti se v Čechách stále častěji využívají i ke kosmetickým ošetřením. Slevové portály jsou plné poukazů, takže se na podobnou proceduru můžete dostat i za 45 Kč na osobu.

Co byste měla vědět, než ponoříte nohy do akvária

1) Desítky malých vibrujících tlamiček

Je to docela příjemná procedura. Jen se připravte na to, že to ze začátku trochu lechtá. Hned jak ponoříte nohy do vody, vrhnou se na vás rybičky. Člověk má chuť ucuknout a utéct. Když překonáte prvotní překvapení a ovládnete záchvaty smíchu, začnete si to užívat. Kolem nohou vám krouží desítky vibrujících tlamiček. Na spodní straně chodidel mi to bylo velice příjemné, ale vidět je, jak mi tlamičkami přejíždějí po nártu a ‚zakusují se‘ do kotníků, už bylo horší.

Depositphotos_9176291_s

2) Kdo měl nohy v akváriu přede mnou?

Pečlivě vybírejte salon nebo centrum, kde proceduru vyzkoušíte. Voda v akváriu se totiž nemění po každém použití a představa, že si ráchám nohy v lázni, kterou přede mnou vyzkoušelo už deset jiných lidí, není zrovna lákavá. Vodu není možné úplně vydezinfikovat, protože by v ní jinak rybičky nepřežily. V zahraničí se často dělá to, že jedno akvárium používá jen jeden pacient. To samozřejmě v kosmetickém salonu nejde. Michael Vít, hlavní hygienik ČR, varoval: „I v Česku byly publikovány studie, z nichž vyplývá, že rybičky mohou být nositeli atypických mykobakterióz, atypického TBC, které se může projevit poškozením kůže, a mohou přenášet plísně.“

3) A výsledek?

Na jedné patě mám kus ztvrdlé kůže, který tam rozhodně nemá co dělat. Pemzou se obrušuje pomalu a u pedikérky si ho nechci nechat naráz oříznout (masochistickými sklony netrpím). Byla jsem zvědavá, co na něj rybičky. Trochu jej ohryzaly, ale i ta pemza je účinnější. Byla jsem na proceduře, která trvala 15 minut, takže jsem jim možná nedala dostatek času, ale i tak toho podle mě mohly stihnout více. Nohy jsem měla hladší, malé oděrky zkonzumovaly, zmizely i záděry u palců. Dá se tedy říct, že šlo spíše o uhlazení než o to, že byste se zbavila veškeré ztvrdlé kůže.