Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Vyzkoušeli jsme: přírodní barvy na vlasy

Sice jsem zdědila téměř nešedivějící odstín vlasů, ale je nijaký... Od přelivů, šamponů a barvicích tužidel jsem se dostala k odbarvovačům, rudým barvám (vrcholem byla svítivě růžová) a pak (asi si umíte představit, jak mé vlasy vypadaly a jak často jsem musela ke kadeřnici, abych neměla odrosty) k přírodním barvám.

Redakce Marianne | 12. 02. 2013

Jednoho dne mě to přestalo bavit. Tmavé odrosty v rudých vlasech totiž moc elegantně nepůsobí. Nechala jsem se obarvit zpět na tmavě hnědou, ostříhat nakrátko a postupně přešla na přírodní barvy, které většinou dodají spíš lesk a lehce změní odstín, než aby ‚skutečně‘ barvily, jak jsme na to zvyklí od těch umělých, se kterými by se neměly kombinovat.

henna1Začala jsem u henny od Henny, s. r. o. Dva roky jsem byla spokojená. Sice s přírodní barvou nikdy nezměníte své vlasy radikálně, rozhodně ne v případě, že máte tmavé vlasy, ale krásně se lesknou a jsou zdravé. Červená byla mnohem výraznější, nicméně až teď jsem se dočkala vytoužených komplimentů.

fr_hennaKdyž mě zase začaly svrbět prsty

Za čas jsem se začala trochu nudit. Přišlo mi, že barva už nechytá stejně jako dřív. A tak jsem zkoušela různé přelivy doma i u kadeřnice (s nijak zvláštním úspěchem), francouzskou hennu od NJD Cosmetics (to už vypadalo lépe) a také novou přírodní barvu na českém trhu Philip Martin’s. Ta neobsahuje žádnou tvrdou chemii, která vlas při barvení naruší. Přírodní látky, např. výtažek z banánovníku (po celé barvení cítíte vůni banánů, což je oproti hennovému aromatu docela příjemný rozdíl) vlas otevřou, a tak se pigment dostane do vlasu (henna ho oproti tomu obaluje), aniž by jej narušily.

„U klasických chemických barev jsou v barvě umělé pigmenty, antioxidanty, vyvíječe – tedy látky, které vlas otevírají. Barvy se před barvením rozmíchají s developerem nebo také oxidantem. To je většinou pouze stlačený kyslík. Barvy Philip Martin’s obsahují pouze esenciální oleje, např. kokosový olej nebo olej z květiny Tiare. Oba používají například Tahiťanky. PM pracuje s přírodními pigmenty,“ vysvětlila mi hlavní technoložka Philip Martin’s Alena Motlová a pokračovala: „Díky esenciálním olejům a pozbytí minerálních olejů a anorganické chemie je barva mnohem šetrnější k vlasovému vláknu. Zachovává keratinové spojení, místo aby jej narušila. Chemická barva napřed zničí nebo vytlačí přirozený pigment ve vlasu a nahradí ho pigmentem umělým. Naše barva pracuje s pigmentem obsaženým ve vlasu a neničí ho.“

PM_Cilinder_color_kitJaké bylo barvení?

Jak jsem už řekla, u přírodních barev nemáte tolik možností jako u chemických. Nikdy nebudu mít už rudé vlasy. Henna také hůř kryje šediny. U Philip Martin`s by to ale mělo být jinak. „Jde s ní udělat to samé jako s chemickými, jen zdravěji. Stoprocentně kryje šediny, stejně tak můžete dosáhnout třeba odstínu platinové blond. Cílem barvení s PM je dosáhnout zdravých vlasů a třeba i odstínu, kdy vlasy nevypadají jako barvené,“ tvrdila mi Alena.

Bohužel krytí šedin z vlastní zkušenosti nepotvrdím. Vybrala jsem si na zkoušku tmavě hnědý čokoládový odstín, kterého s hennou nedosáhnu a u umělých barev mi z něj většinou vyjde černá. Tentokrát to dopadlo dobře. Kadeřnice Katka to trefila přesně. A jako bonus se jí podařilo zlikvidovat stopy po mých předchozích experimentech. Nevím přesně, po které barvě to bylo, ale stále jsem měla konečky světlejší než kořínky a šly trochu dorezava. Manžel se tím celkem dobře bavil. Nedokázala to překrýt ani umělá barva mé kadeřnice (a že nechodím do nijak levného salonu s nekvalitními barvami). Když mi tvrdili, že PM skryje vše, tak jsem si řekla o pomoc. Kadeřnice na konečky přidala modrý pigment. Riskla jsem, že ví, co dělá, a vyplatilo se to. Mám jednotnou barvu a manžel má konečně po legraci.

Katka věděla, co dělá, nejen u barvení

Tím to nekončilo. Katka pokračovala s dalšími přípravky PM. Podařilo se jí zbavit mě svědící pokožky na hlavě (občas se hrozně vysuší a trvá, než se toho zbavím, šampony proti lupům nezabírají), a dokonce našla tužidlo, které mé extrajemné vlasy nezatížilo (najednou nezplihly), ale přesto držely neuvěřitelné čtyři dny i ve vlhkém počasí (obvykle se mi udělají vlny, jaké letěly ve třicátých letech, v horším případě se dostanu k trvalé z šedesátých).

Nezruinuje mě to?

Znělo to a vypadalo úžasně, ale co cena? „Ceny jsou různé a odvíjejí se dle salonu, kde se s barvami pracuje. V zásadě se ale téměř neliší od standardních cen barvení. Pro kadeřníka práce s těmito barvami neznamená žádné vyšší finanční zatížení. Naopak šikovný ještě ušetří,“ uklidňovala mě Alena.

Kvůli tomu, že kadeřnice hennu nepoužívají, nebo já jsem na takovou ještě nenarazila, jsem se barvila docela dlouho doma. Hennu máte na hlavě i třeba šest hodin, které se doma dají využít, v salonu bych se ovšem ukousala nudou. PM barvy jsou na druhou stranu k mání jen v profesionálních kadeřnických salonech.

P. S. Barvu mám na hlavě tři týdny a drží beze změn.

Související články