Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Wellness návyky úspěšných žen: manažerka Iva Hošková

Iva Hošková je akční žena. Podniká - má v České republice zastoupení luxusní švýcarské kosmetiky, cestuje, sportuje. V minulosti působila jako vrcholová manažerka velkých farmaceutických korporací. Jak se o sebe stará žena, která kosmetice vidí ‚pod kabátek‘?

Máte vzdělání i odborné zkušenosti z oblasti molekulární biologie a farmakologie. Víte, co stojí za výzkumem nové kosmetiky.
Jak si sama vybíráte krémy?
Vždy se dívám na složení a podstatu účinku. Mám ráda kosmetiku s převahou přírodních substancí, hypoalergenní, která má vědecky podloženou účinnost. Takové kosmetiky je na trhu pořád málo.
Je to dáno i tím, že epidermis, tedy vrchní vrstva kůže, je prakticky neprostupná a žádné molekuly, byť sebesofistikovanější, se tam nedostanou. Většina krémů obsahuje kyselinu hyaluronovou, i ta však působí pouze povrchově a efekt vypnuté pokožky je patrný sotva pár hodin. Komerčně dostupné krémy jsou obvykle vysloveně chemického původu a pleti žádnou službu neposkytují, spíše škodí.

Bez jakého kosmetického produktu se neobejdete?
Bez kvalitního krému a řasenky.

Jak vypadá vaše každodenní péče?
Každé ráno i večer pleť před nanesením krému očistím pleťovým mlékem a následně tonikem, když to pleť vyžaduje, dám ještě pod krém sérum. Pak je pokožka jako v bavlnce.

Jak se líčíte?
V běžné dny se líčím jen velmi málo. Stačí mi kvalitní make-up, řasenka a případně tužka na oční linky a nakonec pudr, který vše zafixuje a vystínuje kontury, takže pleť vypadá sametově.

Máte nádhernou postavu, jak si ji udržujete?
Každý den cvičím a chodím běhat, jím zdravě a střídmě. Prakticky nejím sladkosti, s výjimkou hořké raw čokolády.

Je podle vás důležitá strava?
Je nesmírně důležitá. Strava má vliv na zdraví, psychickou a fyzickou kondici a to je základ všeho. Špatný výběr stravy vede k obezitě a vážným chorobám, nádorová onemocnění nevyjímaje. Lidé si často nesou špatné stravovací návyky již od dětství. V dospělosti je pak mnohem těžší začít pravidelně sportovat, nejíst tučná a sladká jídla a místo piva si dát neslazenou minerálku.

Jaké jsou podle vás nyní trendy v kosmetice?
Stále více ‚trendy' je přírodní kosmetika, ale samotné přírodní látky na znovuobnovení pružnosti pleti, pokleslých kontur a na vrásky nestačí. Výzkum se v lékařství i v kosmetice ubírá stále více směrem kmenových buněk, které jsou za určitých okolností schopné vyslat do neprostupné epidermis signál vedoucí posléze k syntéze tolik potřebného kolagenu a elastinu.