Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Z manažerky profesionální lektorka jógy. Příběh ženy, která našla samu sebe

Nedává vám práce smysl? Jste vyčerpaní a máte sklon k depresím? Zpozorněte!

Dominika Bártová | 6. 09. 2018

Možná právě teď prožíváte syndrom vyhoření, který je důsledkem dlouhodobého stresu a nespokojenosti v zaměstnání. To vše ale můžete změnit a být znovu šťastní! Inspirujte se ženou, jež vyměnila luxusní byt za nocleh v bambusové chatrči, pohodlné manažerské křeslo za jógamatku a stala se profesionální lektorkou jógy.

Irena Banda se bez jakékoliv velké vášně k automobilům vypracovala během sedmi let v oblasti marketingu a PR na manažerku jedné z největších automobilek se zastoupením v Česku, a jak už tomu občas bývá, nějak se v tom ztratila. Zkrátka nedokázala vybalancovat náročný korporátní život s tím osobním, a prožila takzvaný “burnout” syndrom. Řekla si, že to takhle nenechá.

Ze dne na den dala výpověď, opustila zaměstnání a koupila si letenky na druhý konec zeměkoule do země zaslíbené a právě tam našla svůj nový životní smysl a naplnění, díky józe a meditaci. 

joga

I když ji na účtě nepřebývají statisíce, je šťastná a plná energie. Přesvědčila se, že jít si za svým snem, se vyplatí. I když je to cesta náročná, je potřeba vytrvat, tvrdě na sobě pracovat a věřit si, stejně jako je uvedeno v jógové knize s názvem Jógasutra: “Keep practicing & never give up!”

Nyní je za tuto zkušenost vděčná, protože pouze kvůli velikému propadu dolů, se zvedla a našla cestu, po které vždy toužila jít. Jóga a to nejen fyzická praxe, ale především práce s energií (pranajáma) a meditace ji přivedly ke šťastnému vyrovnanému životu!

Toto je její příběh.

Aussie girl!

Život v Austrálii byl dlouholetý splněný sen, ač nebyl jednoduchý, o to však krásnější. Žila jsem z ušetřených peněz a využívala Couchsurfing (internetová služba bezplatného ubytování). Veškerý diskomfort vynahradily nekonečné pláže, zdravý životní styl a krásná příroda.

Každodenní praxe jógy a poznávání nových učitelů mě posunulo neskutečně rychle na to nejlepší místo, které jsem vždy tolik hledala, zpět do svého srdce – domů do svého nitra. Jóga mě vyléčila a zbavila veškeré bolesti, utrpení a zklamání. Dodala novou sílu, vyrovnanost, spokojenost, lásku, štěstí, slast a klid. S jógou a cestováním přišlo ruku v ruce veganství, totální abstinence a očista těla i duše.

Návštěva buddhistických chrámů v Thajsku

Po dvouměsíční cestě Thajskem napříč ostrovy i severem ostrova do buddhistických chrámů a zpět do Austrálie jsem potkala konečně svého učitele. Jednooký surfař Mark mě přizval na první yoga teacher training v Sydney a za půl roku na Bali na další level studia jógy.  

joga

Prošla jsem totální transformací. Po dvouměsíčním studiu s učitelem na Bali konečně celé putování dostálo završení a smyslu. Od temnoty až ke znovuzrození a pochopení smyslu vědomého života.

Finance na kurzy 

V Thajsku jsem objevila volunteering – nocleh a jídlo za práci na farmě. Spala jsem v bambusové chatrči, pojídala dobroty uvařené nad ohněm a zažila spoustu krásných okamžiků s cestovateli z celého světa.

Do Austrálie jsem se vrátila zpět jen s 50 dolary v kapse. Abych přežila, musela jsem si půjčit od kamarádky. Je normální, že si cestovatelé a přistěhovalci pomáhají. Přátelství jsou tam mnohem intenzivnější a rychleji vybudovaná.

Kvůli tíživé finanční situaci jsem se dokonce na měsíc a půl stala uklizečkou. Uklízela jsem paradoxně ve velkých korporátních firmách, které jsem před tím sama řídila. Nebylo to lehké období. Každopádně jsem si našetřila na první yoga teacher training. Poté jsem se vrátila na otočku domů. Za mentální i finanční podpory mého úžasného mentora a kamaráda jsem vyrazila na druhý trénink na Bali, a stala se yoga coachem.

Návrat do Česka 

Nyní jsem opět na chvíli v Praze a vedu lekce jógy v luxusních jógových studiích. Poskytuji soukromé lekce, pořádám skupinové i individuální jógové “retreat” pobyty nejen na Bali; workshopy, eventy a taky online kurzy meditace a práce s vnitřní energií. To vše by mě ale neuživilo, proto občas někomu vypomůžu s PR a psaním textů. 

joga

Tím nechci říct, že pracovat pro korporátní firmy je nesmysl. Spíš bych chtěla zdůraznit, že je potřeba se zastavit, podívat se do svého srdce a uvědomit si, kdo jsem, kam směřuji a co chci. Uvědomit si životní hodnoty, které určují můj směr a držet se jich, protože pouze to, co děláme od srdce, chceme. Tam kde je naše intuice silná a jistá, pouze to jsme MY. 

PS: Na konci září se vracím zpět na Bali!