Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Za týden začíná designSUPERMARKET 2014! Na co se můžete těšit?

Čtyři dny plné mladého designu chystá již po osmé mezinárodní festival současného designu designSUPERMARKET. Festival každoročně nabízí tak trochu jiné nakupování vánočních dárků. Vybírat můžete z přehlídky 86 českých a zahraničních designérů a značek, kteří nabídnou sbytové doplňky, sklo a porcelán, módu a módní doplňky, šperky, grafiku či ilustrace.

Něco na sebe?
DesignSUPERMARKET nabízí letos více než dvě desítky módních návrhářů, kteří prošli kurátorským výběrem. Můžete zde pořídit od drobných módních doplňků, jako jsou pásky či peněženky, až po zimní kabáty nebo večerní šaty. Například:

Alice Klouzková, polovina designérské dvojice SISTERSCONSPIRACY představí pod vlastním jménem svůj nový projekt. Zaměřuje se zejména na využití tradičních textilních technik Čech a Moravy v současném oděvu.

LEEDA, etablovaná česká módní značka, představí aktuální kolekci a v premiéře také novou kolekci pro jaro a léto s názvem Marks – Značky, inspirovanou značkami z barevných lepenek, které jsou používány při filmovém natáčení. 

Sofya Samareva bude mít prodejní premiéru své diplomové kolekce na UMPRUM. Designérka vytvořila originální pojetí tradiční pokrývky hlavy: klobouky se stávají účesem a účesy kloboukem! A materiálem  je 100 % králičí srst.

Mirka Horká a Hana Frišonsová (na fotografii) spojily síly a vytvořily první společnou kolekci. Jedná se o ready to wear kolekci složenou z jednotlivých kusů mikin, tunik, topů a doplňků, v níž každá z návrhářek uplatnila svůj charakteristický přístup.

BOTAS 66 letos připravil speciální vánoční model s názvem Forever Second pro všechny, kteří jsou věčně na druhém místě nebo na Vánoce nikdy nedostanou to, co si přejí.

Další móda: 7dub, BUFFET Clothing, Leeda, SISTERSCONSPIRACY, Odivi, BOTAS 66, Contiqua, Hana Zárubová, Horka/Frisonsova, JAKOBY, Jana Mikešová – MIK, Josefina Bakošová, Alice Klouzková, Imreczova, jsem, Kateřina Geislerová, LOTE, NARNISH, Pattern by Pattermann, Pavel Brejcha, PULSE, Zuzana Kubíčková, WEMOVE, Sense, Syn, Mayda

A módní doplňky: LUCIELA TASCHEN, PBG, Playbag, soap., BAAGI, braasi industry, Ether, MILIMU, MONADA, Retart, Sofya Samareva

Něco na ozdobu?
Šperky jsou odpradávna součástí našeho každodenního života. Nemají pouze zdobnou funkci, ale mnohdy dokážou zprostředkovat naše názory, přístupy k životu, vkus či emoce. DesignSUPERMARKET každoročně vybírá to nejlepší z dílen a ateliérů českých šperkařů. Co připravuje letos?

Contiqua tvoří produkty ze zbytkových materiálů, které by jinak skončily na skládkách nebo ve spalovnách. Do projektu se zapojilo několik předních českých autorů. Matyáš Fuchs je autorem interiérového svítidla Infinite Light, které je stvořené z reflexních fólií zbývajících z výroby dopravního značení. Mili Havrlantová navrhla dámskou kabelku, pánskou peněženku a další produkty z prvotřídní kůže, která je zbytkovým materiálem výroby kancelářského nábytku, a Lucie Houdková navrhla šperky ze dřeva, které se mělo původně stát klavírem značky Petrof.

Kay Konečná na festivalu uvede svoji novou značku šperků s názvem Lets Become Paint Friends. Šperky vznikají speciální technologií, kdy jsou konkrétní tahy štětcem namalované hustou barvou odlévány do stříbra.

Další šperkaři: Lets Become Paint Friends, Janja Prokić, Blueberries, Katerina Reichova jewellery, Anna Steinerová, Contiqua, K.O.V., Dana Bezděková, Eva Růžičková, Filip Vanas Designs, Nastassia Aleinikava, Jana Rollova, Tereza Houdková, Zorya, ZÁŘÍ, Věra Nováková Jewellery, Tyformy


Něco do bytu?
Kromě módy a doplňků tu najdete i mnoho designových produktů do domácnosti či každodenního života. Potěšit své blízké nebo sebe můžete drobností, jako jsou designové sety na kávu či čaj, nebo novým kusem nábytku.

Kristýna Malovaná ze studia produktového designu MORPHE na designSUPERMARKETU představí v premiéře kolekci kávového setu, který je speciální především díky ušlechtilým materiálům, nebo piknik stolek, který je rozkládatelný a přenositelný a vtipným způsobem řeší problematický terén.

Verschiebung aneb výstava patnácti mladých design studií z Německa, jejichž produkty posouvají představu o nábytku do nové roviny, přinášejí inovovaný pohled na funkci, materiál i vzhled věcí jako židle, stůl či komoda, které nás každodenně obklopují.

Produktový design: 2D3D, Andrea Katonová, Barbora Vinařová + Martina Žílová, Držmíšková, Durchduo, Hidden Factory, Krikri, Libor Sošťák, MEJD STUDIO & MARTYN ŽABKA, Morphe, VJEM, Veronika / Viktorie, UKOLEM, StudioQuatro, TABLO, Rozbíjím se

Něco pro radost?
Mít předsudek, že na tomto festivalu se dají pořídit pouze drahé vánoční dárky, je zcela zbytečné. Najdete zde i drobnosti za pořizovací cenu v řádech desítek korun, které udělají radost třeba kamarádce.

Papelote představí novou kolekci diářů na rok 2015 doplněnou o měsíční diář, rozšířenou korespondenční kolekci Carta nebo nové formáty fotoalb.

MOU připravilo novou zimní kolekci papírových produktů a nové designy pro textilní výrobky.

VOALA představí sešity Black BOX s černými ořízkami a uvedení sešitů s čirými plastovými obaly a kapsami se sítotiskovým potiskem.

Něco pro děti?
Festival nezapomíná ani na děti. Vedle dětského koutku od designérů DEVOTO, kde letos můžete své ratolesti díky zajištěnému hlídání ponechat i celé odpoledne, najdete na akci několik značek, které nabídnou originální dárky pro ty nejmenší.

Ice Ice Baby připravují novou kolekci s názvem Ice Ice Baby Milky s čerstvou dávkou toho nejměkčího a nejkrásnějšího pro vaše nejmenší. Kromě nové kolekce doplňků pro miminka s autorskými potisky látek představí značka i novou kolekci oblečení pro děti od 0–5 let a nové přírůstky dekorací do dětského pokoje.

Alter Deco představí osobně některé spolupracovníky, kteří pracovali například na kolekci dětských svetrů či háčkovaných dětských botiček.

Nuxo připravilo série dřevěných autíček, která mají kompaktní oblý tvar, k jejichž optickému členění využili odlišných barev dřeva.

Desing pro děti: Ice Ice Baby, ALTER DECO, NaPOLI, NUXO

Něco speciálního?
Pro náročné má designSUPERMARKET připraveny letos tři módní lahůdky. Projekty ztělesňují originalitu, vyjádření vlastního názoru a postoje, extravaganci, nebojácnost či prostě moderní pohled na věc.

Muslin Brothers
Oblečení od Muslin Brothers nezná žádné předsudky! Nenajdete zde různé velikosti ani rozdělení podle genderu. Návrhářské duo z Tel Avivu se festivalu zúčastní díky spolupráci s českým módním webem fashionbook.cz, a poprvé se tak představí v České republice. Předvedou svoji tvorbu v podobě prodejní výstavy, workshopu a přednášky.

Fashionclash!
Mezinárodní módní platforma pro novou generaci designérů Uvidíte módní nizozemský talent - různorodost, inovaci a kreativitu ztělesňuje tvorba pěti mladých designérů – Joelle Boers, Ebby Port, Marsha Kessels, Chris van den Elzen a Judith van Vliet.

Go Local!
Základem LOCAL ICONS je podpora a rozvoj lokálního módního průmyslu a jeho interakce se současným designem. Projekt vybírá a prezentuje nadčasové základní kusy šatníku, vyrobené v českých továrnách a iniciuje osvěžení jejich designu. Premiérově představí nové základní kousky i první redesigny LOCAL ICONS ve spolupráci s designéry LaFormela nebo Katarínou Kral.

DesignSUPERMARKET 2014 se bude konat od 11. do 14. 12. 2014 v Domě U Minuty.

Otevírací doba:
čtvrtek 12–21
pátek 12–21
sobota 10–21
neděle 10–19
 
Festivalový pas / 4 dny / základní / 120 Kč

Festivalový pas / 4 dny / zlevněný (studenti, senioři) / 100 Kč
Děti do 12 let zdarma

Festivalový pas platí po celé čtyři dny akce jako vstupenka do prodejních prostor, na přednášky, vernisáže a výstavy či večírky s hudebním programem.