Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Začněte Rok jinak!

Jste profesionál ve svém oboru a chcete dát své práci hlubší smysl? S programem Rok jinak nemusíte vůbec ustupovat ze svých finančních nároků a můžete konečně začít pracovat pro dobrou věc.

Redakce Marianne | 2. 01. 2013

Máte rádi svůj obor, ale poněkud ztrácíte ponětí o tom, pro koho to vlastně děláte? Chcete si znovu připadat užiteční a chodit do zaměstnání s nadšením a novým elánem? Tak to čtěte dál!

Rok jinak je grantový program Nadace Vodafone, který vám dá šanci strávit jeden rok smysluplnou prací pro neziskovou organizaci, již si sami vyberete. Nadace vám při práci pro neziskový sektor garantuje předchozí výši vašeho platu. Starosti, jak uživíte rodinu, tak můžete hodit za hlavu.

Tento systém je vzájemně prospěšný: odborník získá nový pracovní náboj a neziskovky ve svých řadách přivítají motivovaného profesionála, kterého by si ze svého rozpočtu jinak nemohly dovolit. Jeho plat je totiž plně hrazen Nadací Vodafone.

Připadá vám jeden rok příliš dlouhá doba? Svoji pomoc můžete dát všanc i na mnohem kratší dobu. V programu kRok jinak můžete s vámi vybranou neziskovkou spolupracovat po dobu jednoho až tří měsíců.

Projekt Rok jinak byl v České republice spuštěn před pěti lety a za tu dobu ho využilo devětadvacet profesionálů, kteří zamířili do devětadvaceti českých neziskových organizací.

A kdo bude pomáhat letos? Například známý architekt Osamu Okamura své neocenitelné znalosti a nadhled propůjčí občanskému sdružení reSITE zabývajícímu se problematikou udržitelné architektury.

Eva Karasová, bývalá tisková mluvčí společnosti Tesco, si vybrala Nadaci Open Society Fund, jež se věnuje financování nevládních organizací a občanských iniciativ.

Tleskáme i Pavle Stine, která svými mezinárodními gastronomickými zkušenostmi přispěje občanskému sdružení Náruč, která provozuje kavárnu, v níž pracují mentálně postižení a lidé s duševním onemocněním. Tam ale Pavlina invence nekončí, ráda by také v podobném duchu rozjela i výrobnu čerstvých těstovin a slow-food restauraci.

Další inspirativní příběhy naleznete na stránkách projektu (www.rokjinak.cz).