Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Zamykejte dveře II

Pyramida bezpečnosti – čtyři stupně určují úrověň zabezpečení, čím vyšší čílo, tím více chrání. Inspirujte se těmito tipy a ochraňte sebe i svůj majetek.

Redakce Marianne | 6. 11. 2012

Přídavné systémy

Zabezpečit samozřejmě můžete i starší dveře, nabízí se hned několik variant. Nezbytným základem by mělo být kvalitní bezpečnostní kování s překrytem vložky ideálně s certifikátem evropské bezpečnosti WK 2 a cylindrická vložka bezpečnostní třídy 3 či 4.

Pokročilejší možností je instalace přídavných dveří za ty stávající. Dveře tak zvenku vypadají stále stejně, z vnitřní strany je však vložka s pancéřovou deskou, která má navíc své vlastní uchycení do nově přidaných zárubní, a dveře tak nelze vysadit.

Levnější možností je instalace některého typu rozvorových závor, což je mříž nebo ocelový rám instalovaný na vnitřní straně dveří, z něhož po zamčení vyjedou do dveřních obrubní čepy, a znemožní tak vylomení či vypáčení dveří. Jedná se o podobný model, jaký využívají bezpečnostní dveře, jen je instalovaný na vnitřní straně dveří.

K dispozici jsou i bezpečnostní mříže, otevíratelné, nůžkové či pevné, vhodné zejména na okna. Pro okna existují poměrně efektní fólie, jež při rozbíjení skla drží střepy pohromadě a znemožní okno úplně rozbít.

  1. Bezpečnostní kovaná okenní mříž, nýtovaný rám, povrchová úprava žárový zinek a speciální kovářská černá barva se zlatou patinou, www.kovovedekorace.cz, cena dle provedení (viz foto 1)
  2. Bezpečnostní fólie na okno SCX, tloušťka 3 mm, tři vrstvy, prostup světla 85 %, odraz sluneční energie 13 %, splňuje bezpečnostní normu DIN EN 356, www.folieplzen.cz, cena za 1 m² včetně instalace 1128 Kč (viz foto 2)
  3. Rozvorový zámek, model 240, Mul-t-lock, čtyřbodová zadlabávací vložka se šesti závorami, www.bezpecnostni-dvere-mrize-kavan.cz, cena na dotaz (viz úvodní foto)
  4. Pojistka dveřních závěsů, TAS112, ochrana proti vysazení pantů vhodná pro všechny typy dveří, odolnost tlaku až jedna tuna, omezení otevření křídla dveří do 90°, www.komplexni-zabezpeceni.cz, 1038 Kč (viz foto 3)
  5. Bezpečnostní kování Sapeli 03, Sapeli, 3. třída, překrytka vložky, www.sapeli.cz, 1950 Kč (viz foto 4)
  6. Dveřní závora FAB 1550/80, FAB, šířka dveří 80 cm, www.faberasystems.com, 4148 Kč (viz foto 5)
  7. Cylindrická vložka Integrator 45+45, Multi-T-Lock, www.e-bezpecnostni.cz, 1485 Kč (viz foto 6)
Zamykejte dveře II