Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Zaostřeno na doplňky IV: Libka Safr

Původně navrhovala oblečení, ale nakonec zakotvila u ozdob do vlasů a klobouků. Byla to zcela jistě dobrá volba. Dnes originální tvorba této návrhářky zdobí nejednu známou a krásnou ženu. V těchto dnech navíc plánuje přehlídku v Londýně a její kloboučky a čelenky se těší velké oblibě také v exotické Dubaji, kde má Libka Safr vlastní zastoupení své úspěšné značky.

Redakce Marianne | 19. 03. 2013

Sympatická návrhářka s úsměvem tvrdí, že za její modistickou kariérou stojí tak trochu kýčový příběh. Poprosili jsme ji, aby nám ho odvyprávěla: „Dříve jsem se věnovala navrhování oděvů. Vůbec jsem z toho ale neměla radost. Chodí to tak, že každý půlrok uděláte kolekci, dáte ji do obchodu a modlíte se, aby se prodala právě v těch barvách a velikostech, které máte. Když se vám to nepovede, jste v minusu, a tak to jde pořád dokola…“ přiznává Libka.

Nakonec na více než rok na svoji profesi zanevřela. Kdo ji však nakonec donutil zpátky usednout za šicí stolek, tentokrát však s touhou vytvářet originální doplňky? Nikdo menší než samotná Coco Chanel! „Tehdy jsem dostala jako dárek její životopis. Dočetla jsem se v něm, že původně začínala jako modistka, a tak jsem si řekla, že to zkusím. Bylo mi třicet a jí tehdy taky. Začala tedy dost pozdě, vlastně jako já… No a vyšlo to!“ říká s nadšením.

Mezi její múzy tak logicky patří právě Coco, ale také Vivienne Westwood, Balmain, Thierry Mugler či Lanvin. „Miluju přehlídky Prada, které jsou tak inspirativní! Mým novým objevem jsou Dolce & Gabbana, kteří vzkřísili italskou módu, ti opravdu vedou! Tady u nás se mi líbí Vladimír Staněk a všichni čeští šperkaři, kteří jsou na světové úrovni a opravdu táhnou českou módu kupředu. Mám na mysli například Antipearle, Danu Bezděkovou, Zdeňka Vacka a Markétu Richterovou.“

A kde všude návrhářka sbírá inspiraci? Všude kolem sebe! Libčinou největší inspirací je však hudba a film, tedy umění samo: „Když nevím kudy kam, tak mi zaručeně pomůže pustit si nějaký kultovní film, třeba od Davida Lynche, který je má dokonale vizuálně zpracované.“

Pět otázek pro modistku Libku Safr:

Jak ženy přesvědčit, že je důležité nezapomínat na správné doplňky?

Nikoho v zásadě nepřesvědčuji, jsem velmi svobodomyslná a tak přistupuji i k ostatním. Ať si každý nosí, co má rád. Nemusí se mi to líbit, ale to je vše. Přirozeně se ale snažím ovlivňovat své okolí a klientky. To musím, to je přece má práce. :-)

Každopádně řeknu jeden příklad, který mluví za vše: Když nevíte, co na sebe, a vezmete si obyčejné pouzdrové černé šaty, může to být trochu nuda. Avšak ve chvíli, kdy k nim přidáte šperk, má to najednou šťávu. Vyjádříte jím svůj styl, osobnost a náladu. Pokaždé, když si vezmete k těm stejným šatům jiný šperk, vypadá to, že máte úplně jiné oblečení. Je to úplné kouzlo, a přitom tak jednoduché a prosté. Stejné je to i s kabátem, kloboukem, botami či rukavicemi.

Jaké jsou trendy ve světě klobouků?

U dámských klobouků je určitě velkým trendem pánský styl, takové klobouky se dobře nosí k džínám a ve městě jsou také pohodlné.

Kterou slavnou ženu bys ráda zahalila do svých doplňků?

Ráda bych udělala klobouky na přehlídku Vivienne Westwood. Z osobností bych pak ráda oblékla vévodkyni Kate nebo Daphne Guinness. A samozřejmě nesmím zapomenout na svoji oblíbenou ikonu Lady Gagu, to by byl sen!

Máš šestiletou dceru, zapojuješ ji nějak do své tvorby?

Moje dcera se dá vlastně již také označit za návrhářku čelenek. Aktivně zajišťuje objednávky od kamarádek ze školky, pak je společně podle jejích nápadů vyrábíme. Nakonec je i za celých dvacet korun prodá. :-) Je úžasná, má výtvarný i taneční talent. Když se ráno obléká, připomíná mi mě samotnou – třikrát se svlékne, zase oblékne, než je to podle ní v pořádku.

Nedávno jste spolu s vizážistkou Lenkou Šourkovou vydaly knihu se svatební tematikou, prozradíš nám o ní něco víc?

Kniha Wedding collection 2013 slouží jako inspirace pro nevěsty, jež se připravují na svůj velký den. Je to kniha účesů a ozdob do vlasů, která však není zajímavá jen sama o sobě. Její koupí totiž přispějete na dobrou věc. S Lenkou jsme se totiž spojily s Nadací Lejly Abbasové a díky firmě Zasilkovna.cz a záštitě Lucky Vondráčkové, která projekt podpořila, může přispět každý z vás tím, že si objedná naši knihu. Jako způsob doručení zvolíte právě Zásilkovnu, a tím automaticky získáte i šperk, jehož výtěžek putuje právě na nadaci. Cena šperku se rovná ceně dopravy, kterou tak máte vlastně zdarma.

Více o Libce Safr se dozvíte na www.libkasafr.cz.

Knihu Wedding collection 2013 si můžete objednat ZDE.

Zaostřeno na doplňky IV: Libka Safr