Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Zapomeňte na Drážďany! Německo nabízí i další zajímavé adventní trhy

Info ikona

Nestíháte prodloužený víkend v zahraničí, a přesto si chcete užít vánoční atmosféru za hranicemi naší republiky? Pak pro vás máme tipy na adventní trhy, které jsou doslova za rohem.

Chutný bratwürst, opojný glühwein nebo třeba jablka v karamelu – to všechno jsou gastronomická lákadla, která na českých vánočních trzích stěží najdete. Pokud navíc máte srdce dobrodruha a chcete si před Vánoci střihnout ještě jeden krátký výlet, pak nezbývá nic jiného než sbalit batůžek, obléknout teplou bundu a vyrazit za hranice. Třeba do sousedního Německa...

Chemnitz (29. 11. - 23. 12.)

Pokud nemáte náladu na přeplněné adventní trhy v Drážďanech, pak vám jako skvělá alternativa poslouží německé město Chemnitz, které můžete znát také pod označením Saská Kamenice. Vše podstatné se v Chemnitzu odehrává na náměstí Marktplatz, kde najdete okolo 200 stánků plných saských pochoutek i ručních výrobků. Město navíc slibuje bohatý doprovodný program jako například hornickou přehlídku, která se uskuteční v sobotu 28. listopadu.

Chemnitz
Zdroj: chemnitz.de

Annaberg (29. 11. - 23. 12.)

Kouzelné! Tak by se jedním slovem daly popsat vánoční trhy v krušnohorském městečku Annaberg. Nečekejte stovky stánků, ulice přeplněné turisty ani největší vánoční stromeček. Tohle městečko sice nemá žádná adventní „nej“, zato z něj vyzařuje magická atmosféra, která se prolíná s vůní svařeného vína.  

Annaberg
Zdroj: GETTY

Zittau (7. – 15. 12.)

Zvolněte v předvánočním shonu a projděte se v Žitavě mezi nazdobenými adventními stánky se svařákem v ruce. Můžete nakoupit dárky i tradiční vánoční ozdoby a dekorace – třeba věhlasný dřevěný louskáček na ořechy – figurku vojáčka ze stejnojmenného baletu. Ochutnejte bratwürst, šťavnatou německou klobásu podle tradičního receptu z roku 1313. Nebo si dejte sladkou štolu, obdobu české vánočky, plnou křupavých mandlí a kandovaného ovoce. A jestli chcete něco speciálního, pak se přijďte podívat na tradiční Slavnost světel a nenechte si ujít vystoupení koledníků a divadelní představení pro děti. Do německé Žitavy se můžete dopravit přímým vlakovým spojem z Liberce nebo autem.

Žitava
Zdroj: GETTY

Zwickau (26. 11. – 23. 12.)

Pro někoho Zwickau, pro jiného Cvikov, avšak pro všechny milovníky Vánoc je toto německé město především synonymem pro dokonalé adventní trhy. Stejně jako v předešlých městech se i zde můžete těšit na příjemnou vánoční atmosféru, která je navíc doplněna o kulisy starého města. Pokud navíc Cvikov ulehne pod bílou peřinu, promění se v pohádkové místo, ve kterém by filmaři z fleku mohli natočit vánoční pohádku.

Chystáte se na vánoční trhy? A kde vás nejvíce uchvátily? 

ČTĚTE TAKÉ: Vydejte se na nejkrásnější adventní trhy v Česku