Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Zelená káva

Zřejmě každý z nás zná černou kávu, ale o té zelené slyšel už málokdo. A to navzdory tomu, že se v poslední době stává velkým hitem.

Redakce Marianne | 2. 05. 2016

Chutí trochu připomíná zelený čaj, je jemná, lehce sladká a bez hořkosti. Ale nebojte, chuť kávy tam stále je.

Zrna zelené kávy jsou plody keře kávovníku. Jeho zralé bobule se otrhají a suší na slunci do doby, než prasknou. Z prasklých bobulí se pak vyloupne už hotové zrno zelené kávy. Předně je tedy třeba říct, že zelená káva rozhodně neznamená nezralá, jak se spousta lidí mylně domnívá. Jedná se totiž o kávu nepraženou. Právě díky tomu, že neprošla procesem pražení, si uchovala spoustu živin a zdraví prospěšných látek. Především silné antioxidanty, které působí jako ochrana před volnými radikály. Důležitá je kyselina chlorogenová, která spolu s kofeinem zabraňuje vstřebávání cukru a je tak mocným pomocníkem v boji s nadváhou.To je také důvod, proč patří k jednomu z nejvyhledávanějších prostředků na podporu hubnutí.

Kromě hubnutí má ale zelená káva na lidské tělo i duši spoustu pozitivních vlivů. Při pravidelném užívání zlepšuje stav oběhové soustavy, prospívá srdci, ledvinám i játrům. Cenná je také v prevenci kardiovaskulárních chorob, omezuje rovněž vznik cukrovky. Pití zelené kávy je také skvělou detoxikací, Váš organismus skvěle pročistí.

coffee 1129600 1920

Pokud jde o přípravu zelené kávy, ten se poněkud liší od tradičního způsobu. Zelená zrna jsou totiž velmi tvrdá, a tak, když používáte mlýnek na kávu, buďte opatrní, abyste si ho nepoškodili. Po namletí zalijte 1 – 2 lžičky horkou, ale nikoli vařící, vodou, nechte 5 – 10 minut odstát a pak přeceďte přes sítko. Případně si můžete koupit už rovnou namletou kávu. Aby si uchovala svou chuť a aroma, skladujte ji v praktických dózách na kávu, které zabrání přístupu přímého vzduchu. Díky tomu Vám bude chutnat i po delší době.

Nezapomeňte, že zelená káva je pořád káva, obsahuje dokonce více kofeinu než ta klasická. Zdaleka vyhýbat by se jí proto měly těhotné a kojící ženy a děti mladší 16 let. S jejím pitím to ale nepřehánějte ani Vy a hlídejte si dostatečný přísun tekutin, ideálně vody. Káva, jak známo, totiž odvodňuje organismus. 

Související články