Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?

Info ikona

Dlouhé zimy, nevlídné počasí, a přesto spokojení obyvatelé, kteří mají úsměv od ucha k uchu! Co stojí za spokojeností všech Švédů?

To, že Švédové patří k nejspokojenějším národům, není žádný mýtus. Jakmile totiž byli požádáni, aby ohodnotili svou celkovou spokojenost s životem v rodné zemi, uvedli číslo 7,3. Tato známka pak patřila k jedné z nejvyšších mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mimochodem členy této organizace je 36 ekonomicky rozvinutých států světa, které přijaly principy demokracie a tržní ekonomiky. Od roku 1995 je součástí i Česká republika. 

Spokojenost na pracovišti

Stres, špatný kolektiv, a především přesčasy jsou bezesporu faktory, které sužují náš pracovní život. Naopak Švédsko je v této otázce velmi pokrokové, a tak pouze 1 % Švédů pracuje více než 50 hodin týdně. Zároveň severská země koketuje s myšlenkou šestihodinového pracovního dne a není výjimkou, že zaměstnavatelé nabízejí flexibilní pracovní dobu. Není divu, že v otázce práce jsou Švédové naprosto spokojení a nemají potřebu nic měnit.

Kvalita vzdělání

O severských vzdělávacích systémech bylo napsáno mnoho. Nutno podotknout, že ve většině případů v superlativech. Švédští žáci a studenti bodují v mezinárodním hodnocení studentů PISA a se stejným úspěchem i v mezinárodních soutěžích. Podle WeFrorum.org ukončilo střední školu 83 % Švédů, což opět patří k nadprůměru ve srovnání se zbytkem zemí Evropské unie. Vypadá to tedy, že Švédsko je novodobou kolébkou inteligence.

Zdravé prostředí

Stačí jediný pohled na švédskou krajinu, aby nám bylo jasné, že v této zemi se musí krásně dýchat. To potvrzují i statistiky, neboť malé látky znečisťující prostředí, které mohou pronikat do plic a poškodit dýchací systém, jsou ve Švédsku nižší než v ostatních státech OECD. Zároveň 96 % Švédů tvrdí, že jsou spokojení s vodou z kohoutku.

Dále se Švédsko pyšní vysokou volební účastí i silnými komunitními vazbami. Více než 90 % lidí říká, že zná někoho, na koho se může v případě nouze nebo problému obrátit. I když se na první pohled může jednat o maličkost, věřte, že i tento fakt hraje důležitou roli ve spokojenosti obyvatel.

A co zápory?

I když to na první pohled nevypadá, i Švédsko má několik kostlivců ve skříni. V první řadě jde o vysoké daně, které jsou například v porovnání s našimi daněmi opravdu vysoké. Zároveň si mnoho Švédů stěžuje na zvyšující se nerovnost v příjmech. Někteří obyvatelé Švédska také nesouhlasí s imigrační politikou, kterou stát v posledních letech nastavil.

Žilo by se vám ve Švédsku lépe?

ČTĚTE TAKÉ: Cestujte! Český pas je opět jeden z nejmocnějších na světě