Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Žena na svém místě! Víte o Marii Terezii vše?

V dnešním světě bychom Marii Terezii klidně mohli označit za bossgirl.

„Vítejte na oficiálním profilu Marie Terezie, císařovny a matky, která žije ve Vídni po boku svého milovaného manžela.“ #monarchie #supermama #wien #reformy

Kdyby v 18. století existovaly sociální sítě, pak by Marie Terezie měla zřejmě obdobný popisek na Instagramu nebo Facebooku. Ostatně její životní peripetie mohou v jistém smyslu připomínat to, co zažívají ženy i dnes. Ať už jde o skloubení mateřství s kariérou, nedůvěru v ženu coby šéfku nebo záletného manžela – to všechno jsou nadčasová témata, která můžete řešit jak v osmnáctém století, tak ve století jednadvacátém.

Pokud jste patřili k divákům minisérie Marie Terezie, pak už její životní cestu máte poměrně dobře zmapovanou. Jenže život této vladařky byl natolik bohatý, že existují i další překvapivé zajímavosti.

Mohlo by se vám líbit

Děti Boženy Němcové: bojovníci s osudem, které spojovalo zahradničení

Božena Němcová v sobě neměla jenom spisovatelského ducha, ale také ducha mateřského. Vždyť se svým manželem Josefem Němcem vychovala čtyři děti – Hynka, Karla, Theodoru a Jaroslava. I když toho o osudu Boženy Němcové víme mnoho, příběhy jejích potomků bývají často opomíjeny.
marianne.cz

Jedno dítě – malé starosti, 16 dětí – velké starosti

Říká se, že velké rodiny jsou zároveň šťastné rodiny. Nevíme, jak to u Marie Terezie doma fungovalo, avšak ve vídeňských kuloárech se šuškalo, že vztahy mezi Marií Terezií a dětmi jsou napjaté. Zatímco Marie Kristýna nebo Karel Josef se těšili matčině přízni, Marie Amálie prý měla s matkou natolik špatné vztahy, že se po svém sňatku vyhýbala vídeňskému dvoru obloukem. Zároveň jenom pár potomků získalo do vínku vladařské ambice, zbytek dětí pak vsadilo na jednodušší cestu životem – dobře se vdát či sloužit Bohu.

Reformám zdar

Pokud se řekne Marie Terezie, pak se mnohým z nás vybaví zavedení povinné školní docházky v roce 1774. Jenže Marie Terezie byla reformátorkou tělem i duší, a tak jí můžeme připočítat k dobru také zavedení číslovaní domů, sjednocení míry a váhy, zavedení papírových peněz nebo třeba zmírnění robotní povinnosti. Skoro to vypadá, že Marie Terezie chtěla napravit všechno, co její otec během vládnutí zanedbal. 

Info ikona
Marie Terezie

Zdravotní stav pod psa

Už jako malé děti jsme si při návštěvě zámků mohly všimnout, že na obrazech je Marie Terezie vždy vypodobněna jako kyprá žena. Pravdou zůstává, že přebytečná kila nabrala Marie Terezie až během své vlády, neboť jako mladá dívka byla štíhlá. Kromě nadváhy ale panovnice bojovala s vysokým krevním tlakem, astmatem a po smrti svého manžela také s depresí. Kromě těchto neduh se Marie Terezie potýkala také s vysokým stresem, který byl způsobem vysokým pracovním tempem. Navíc pitva po její smrti odhalila, že pravděpodobně celý život měla vladařka funkční pouze jednu plíci.

Feministka? Ani náhodou!

I když by se mohlo zdát, že Marie Terezie je ikonou feminismu, pravda je naprosto jiná. Dle jejího názoru je životním údělem žen plození a výchova dětí. Marie Terezie v tomto ohledu byla velmi konzervativní a údajně svůj život považovala za výjimku. 

Recept na šťastné manželství

Asi všichni tušíme, že František Štěpán nebyl andílek. Tušila to i Marie Terezie, která moc dobře věděla, že žije po boku záletníka. Přesto všechno jim ale manželství vydrželo a údajně spolu sdíleli manželské lože do konce života. A recept na spokojené manželství? Ten pravděpodobně znal František Štěpán, který svému synovi Leopoldovi v dopise radí: „Nikdy nemůžete potkat osobu stejného myšlení, nálady, temperamentu či stejného postavení jako máte Vy a je tedy zbytečné hledat něco, co neexistuje. Proto musíte hledat štěstí sami v sobě. Na tom záleží vše a jen Vaše chování vůči rozumné ženě Vám může poskytnout takové autentické štěstí.“

Životní cestu Marie Terezie jste mohli sledovat také na televizních obrazovkách, a to v seriálu Marie Terezie. Mimochodem, pod scénářem seriálu je podepsána Mirka Zlatníková, která stála u zrodu časopisu Marianne a následně byla jeho šéfredaktorkou. 

Mohlo by se vám líbit

20 LET S MARIANNE: Rozhovor s Mirkou Zlatníkovou

Dnes jsme v našem archivu zapátrali v roce 2009 a přinášíme vám rozhovor s první šéfredaktorkou Marianne Mirkou Zlatníkovou!
marianne.cz

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů