Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Ženy v médiích

Daniela Drtinová, Lenka Tréglová, Nora Fridrichová, Pavlína Kvapilová, Bára Šťastná, Marie Doležalová. I to jsou jména žen, se kterými se můžete v sobotu 20. 6. 2015 setkat v Národním domě na pražském Náměstí Míru. Proběhne zde druhý ročník Kongresu žen na téma „Ženy a média“.

„Na ženy a média se snažíme nahlížet z mnoha úhlů," otevírá zastřešující téma předsedkyně Kongresu žen, Marcela Linková a uvádí konkrétní příklady: „Budeme diskutovat o tom, zda existují mužská a ženská témata, ptát se českých političek třeba i na to, zda styl oblékání rozebírají novináři u jejich mužských kolegů a dotkneme se i managementu a otázky, co to pro náš mediální prostor znamená, když v českých klíčových médiích není na pozici šéfredaktora jediná žena".

Druhého ročníku Kongresu žen se zúčastní i významné osobnosti zahraniční žurnalistiky a mediální expertky nejen z Evropy, ale i ze Spojených států. Na mezinárodní panelové diskusi vystoupí Daiva Cervokiene (nezávislá novinářka, členka Národní novinářské asociace, Lotyšsko), Lene Rimestad (profesorka žurnalistiky, novinářka, Dánsko), Heide Oestreich (editorka deníku Die Tageszeitung, Německo), Karen Tice (profesorka „Genderový a ženských studií", Univerzita Kentucky, USA).

NORA FRIDRICHOVÁ, TVÁŘ KONGRESU ŽEN:
Proč jít na Kongres žen?
Je o tom, co je důležité pro nás všechny. Abychom každá a každý měli stejnou laťku.
Co by se změnilo, kdyby ve vedení médií bylo více žen?
Svět, v médiích zobrazený, by vypadal trochu jinak. Troufám si říct, že pravdivěji.
Co může každá žena udělat pro to, aby se zobrazování žen obecně v médiích změnilo?
Máme málo političek, u ostatních profesí to ale neplatí. Přesto v médiích dominuje mužský hlas. Kde jsou všechny ty ekonomky, politoložky, lékařky nebo vědkyně? Jak nudný je pohled na televizní debatu, kde chybí žena! Svět viděný jen jedněma očima mě nebaví a v televizních reportážích cíleně vyvažuji. U mě nehovoří moudře jen pánové, nýbrž i dámy.

SIMONA BABČÁKOVÁ, TVÁŘ KONGRESU ŽEN:
Jak jsou podle vás v médiích zobrazovány ženy herečky?
Obecně jsou herečky v médiích zmiňované spíše s tím, jak vypadají, než s tím, co si myslí a i já často narážím na ironizování toho, že mám na věci názor. Byť je to v žertu, tak je to často a u mužů se takto rozhodně nežertuje. Ten když má ty samé názory, tak je to inteligentní borec. Žena je v tu chvíli shazována, že si hraje na chytrou. To mě dost nebaví. Je velice frustrující, že toto udržování nás v tom, že jsme slepice, stále nemizí.

DANIELA DRTINOVÁ, TVÁŘ KONGRESU ŽEN:
Jak jste spokojená se zobrazováním žen v českých médiích?
V médiích to odráží jen stav, jaký je ve skutečnosti. Ženy zdravotnice, učitelky...nebo věšáky na šaty. Horší je to v reklamě. S čím vším lze v obchodu spojit ženské tělo, jako třeba s kytem na dlaždice, to je opravu nevídané.

Více informací na:
www.kongreszen.cz