Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zimní exotika s klidným žaludkem: Na co si dát v tropech pozor?

Útěk ze zimy do exotického tepla je pro mnoho z nás mnohem lákavější než výlet do mrazivých hor. A čím dál více Čechů si takovou idylku u moře skutečně dopřává, a to se vším, co k ní patří. Výrazná změna jídelníčku a klimatu však má svá úskalí, podle Světové zdravotnické organizace to jsou v polovině případů střevní potíže. Jak se na tropickou dovolenou připravit, abychom si ji nezkazili?

Veronika Hong | 6. 12. 2017

Cestovatelské průjmy trápí hlavně rekreanty v oblastech tropů a subtropů, kde se jejich organismus setkává s dosud neznámými bakteriemi, s nimiž se tělo vypořádává právě tímto nikterak příjemným způsobem. Svou roli sehrávají především rozdíly v klimatu, stravě nebo hygieně.

Žijeme v neustálém kontaktu s miliardami mikroorganismů, které se vyskytují v našem okolí, na těle i v organismu. Změna prostředí a kontakt s novými bakteriemi ovlivňuje především střevní mikroflóru,“ vysvětluje gastroenterolog MUDr. Jiří Laštůvka, primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

exotika

Pozor na jídlo a pití

Nezvyklé pokrmy nebo příliš mnoho chlazených nápojů způsobí střevní potíže zhruba čtvrtině cestovatelů. V 90 procentech případů jsou však jejich původcem bakteriální infekce.

Prvotní manifestací je průjem doprovázený horečkou, zvracením a bolestmi břicha. Původci infekčního průjmu mohou být viry, bakterie, toxiny či paraziti. Průjem ale může být i neinfekční, mnohdy z důvodu kontaminace potravin střevními bakteriemi při jejich nevhodné tepelné úpravě nebo uchovávání,“ vysvětluje MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

Dovolenkáře ale může potrápit i pití znečištěné vody. V lepším případě si organismus poradí sám, závažnější případy s sebou ale nesou značná zdravotní rizika. Jejich původcem je nejčastěji Salmonella, která v buňce způsobí zánět a následně hypersekreci. Tato bakterie se množí v tenkém střevě, je odolná, dlouho přežívá ve vodě nebo v mléce a snáší dokonce i nízké teploty pod bodem mrazu. Typické je, že většinu osob kvůli ní postihnout střevní potíže v rozmezí pouhých několika hodin.

exotika

Co do lékárničky?

Na cestu do exotických krajin je proto vhodné vybavit se lékárničkou pro případ nouze. Většina střevních potíží naštěstí probíhá lehce a při léčbě obvykle odezní během jednoho až dvou dnů. Nejdůležitější je dostatek tekutin a dietní režim. Vhodné jsou neperlivé minerální vody bez příchuti, rehydratační roztok nebo černý či zelený čaj. Hydratace je totiž obzvlášť důležitá, a to zejména pokud střevní potíže na cestách postihnou děti.

Pro všechny typy průjmových onemocnění a pro všechny věkové skupiny pacientů včetně kojenců je vhodným léčebným prostředkem Sorbecta. Jde o čištěný jíl, který je schopen chránit střevní sliznici proti škodlivým látkám, mechanicky navázat toxiny produkované patogenními bakteriemi a tím urychlovat léčbu,“ dodává primářka Šimková.

Jestliže průjem neustupuje, je provázen zvracením a vysokými horečkami, stolice obsahuje krev, anebo pokud nedokážete dostatečně pít, je na místě vyhledat lékaře. Aby se z vysněné dovolené nestala noční můra, je zapotřebí především důsledná prevence. Tedy dodržování základních hygienických zásad, jako je především mytí rukou na toaletě, po jízdě v hromadných dopravních prostředcích nebo po návštěvě jiných veřejných míst. Také je vždy zapotřebí důkladně omývat ovoce a zeleninu, než začneme s jejich konzumací. Při přípravě jídla se zase vyplatí používat jen čerstvé a vhodně tepelně upravené suroviny.

Pokud budete dodržovat hygienické zásady a správně se vybavíte pro případ zažívacích potíží, užijete si zimní exotiku s klidným žaludkem.

exotika

 

 

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?