Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Zimní manuál pro krásnější vlasy

Zdá se vám, že vlasy nevypadají podle vašich představ? Vyzpovídali jsme Markétu Machovou, kadeřnici a mezinárodní školitelku Franck Provost.

Soňa Kotulková | 24. 01. 2017

Foto: Franck Provost

Hodně žen teď trápí elektrizující vlasy, jak tomu zamezit?
Elektrizování vlasů je problém spojený s mrazivým počasím, vlasy je třeba "obalit" olejíčkem nebo neoplachovacími výživnými přípravky, případně používat přípravky, které mají funkci antifrizz a chrání vlasy proti reakci ve vlhkém a mrazivém prostředí.

 

Jakou péči na vlasy doporučujete v mrazech?
Minimálně o stupeň silnější než obvykle žena používá, tedy používat častěji výživné přípravky jako je vlasová maska, která se na vlasech nechá po umytí šamponem působit několik minut. Vlasy jsou v zimě vysušené, takže si vlastně samy řeknou, že je třeba změnit přípravky oproti těm běžně používaným v jiném ročním období.

 

V čem podle vás české ženy dělají v péči o vlasy největší chybu?
Nemají čas si vzpomenout, že by vůbec nějakou měly použít. Často pro ně bývá šampon jediným vlasovým přípravkem. Maska nebo péče po šamponování je ale úplný základ péče. Ideální je používat jednou týdně po umytí vlasů masku, nechat působit pár minut a vlasy vyživit. Při dalším mytí vlasů pak používat oplachovací nebo i neoplachovací kondicionér neboli péči. Ta má být vybrána vzhledem k typu vlasů a jejich momentálním problémům. Také je nutné přidat radu, že vlasy je potřeba mýt dvakrát. Při prvním mytí vlasy očistíte, při druhém mytí se do vlasů dostávají účinné složky z daného šamponu. Tedy nejdřív čistíme, pak pečujeme. Pravidelné používání jednoho jediného typu šamponu a péče je také chybou, čas od času by se měly výrobky měnit.


Co říkáte na trend používání vlasové péče přes noc?
Podle nás není třeba tomuto trendu podléhat, mnohem lepší je udělat si řádný zábal po mytí vlasů, buď formou vlasové masky jejíž účinek se zvyšuje, když vlasy s nanesenou maskou zabalíte do vlhkého nahřátého ručníku - účinné složky proniknou hlouběji do vlasu. Skvělým řešením jsou také ampule aplikované v salonu na základě vlasové diagnostiky, cíleně dokáží řešit potřeby vlasu, a to i kombinované např. suché barvené vlasy apod. Taková forma kvalitní a cílené výživy vlasu bohatě stačí a není nutné vlasy vyživovat celou noc.


Jaké se budou nosit střihy v nejbližší jarní sezóně?
Samozřejmě záleží na pocitu zákazanice, vždy přijde trend zkracování a poté zase touha po dlouhých vlasech,  je to individuální. Dnes je trendem nosit snad úplně vše, nicméně dlouhodobějším trendem jsou určitě krátké a polodlouhé střihy. Ty nakonec nabízejí ženě nejvíce možností úpravy vlasů, podle nálady, stylu, příležitosti. V kolekcích Franck Provost vždy vidíte jeden střih v mnoha variantách úpravy účesu.


A co barvy?
Přirozené, tón v tónu. Spíše se vyplatí sázet na eleganci, ženskost a nepodléhat příliš trendům a experimentům. Ideální je držet se odstínů okolo své přírodní barvy,  v tónu nebo lehce nad ním či pod ním, držet hru světla a stínu. Naše kolekce barevných trendů vždy myslí na blondýnky, tmavovlásky i na měděné a červené odstíny. Nenosí se ale žádné velké kontrasty, žádné výraznosti. Vše je elegantní a jemně se prolínající, aby vlasy například vypadaly jako vyšisované od slunce (viz exkluzivní technika barvení Franck Provost - Indiánské léto nebo balejáž dvě zlata). Po výrazných barevných změnách je docela technicky náročné přejít na "svoji barvu", takové stahování tmavých odstínů, které je docela časté po domácích pokusech o barvení, je náročné jak pro zdraví vlasů tak pro peněženku.

Souvislející články