Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Známe ideální snídani pro dietáře i milovníky zdravého životního stylu

Info ikona

Dobrou zprávou je, že tenhle druh snídaně si dokážete připravit za pár minut.

Čas od času se někde objeví článek, který spekuluje o tom, jak moc jsou snídaně pro naše tělo (ne)důležité. Někdo tvrdí, že snídaně je základ dne, jiný do sebe ráno nemůže nasoukat ani půlku rohlíku. Pokud patříte do první skupiny strávníků, pak pravděpodobně řešíte, zda je vaše snídaně vyvážená a zdravá pro vaše tělo. Pokud jste se do této chvíle domnívali, že nejlepší volbou je ovesná kaše, pak vás musíme zklamat. Správná odpověď je mnohem jednodušší. 

Ze studie zveřejněné Missourskou univerzitou vyplynulo, že ideální snídaní jsou vajíčka. Výzkum dokonce ukázal, že ženy, které každý den snídaly vajíčka, zhubly během osmi týdnů více kilogramů, než ženy odkázané na bezvaječné snídaně. A v čem tkví největší kouzlo vajíček? Především obsahují velké množství bílkovin, zhruba 6 g, které hravě vyváží hladinu glukózy v krvi, a navíc dokážou potlačit „hormon hladu“ ghrelin. Energie z vaječné snídaně se tedy uvolňuje celé dopoledne, díky čemuž vás nehoní mlsná a nemáte chuť na nezdravou svačinku.

Vajíčka
Zdroj: GETTY

A co cholesterol?

Pokud se řekne slovo vajíčko, většině lidí vyvstane na mysli cholesterol. Ačkoliv vajíčka cholesterol opravdu obsahují, není nutné se jich ihned vzdávat. V případě, že jste zdravý člověk, který se neléčí s kardiovaskulárními problémy nebo cukrovkou, můžete vajíčka bezstarostně konzumovat každý den. V opačném případě je namístě, abyste se vajíčkům vyhnuli.

Vajíčka
Zdroj: GETTY

Jak připravit nejlepší vajíčka?

I když vajíčka obsahují zhruba 78 kalorií, mnoho lidí je dokáže připravit takovým způsobem, že jejich kalorická hodnota vylítne o mnoho desítek nahoru. Myslete tedy na to, že míchaná vajíčka i omeletu není vhodné připravovat na velkém množství másla nebo rostlinném oleji. Ideálně použijte olivový olej v rozprašovači, který udrží vaječný pokrm v dobrých kalorických hodnotách.

Připravujete rádi nejen snídaně? Zajímají vás tipy od předních českých šéfkuchařů, recepty a rozhovory s nimi? Pak si pořiďte nový FOOD SPECIÁL MARIANNE!

Marianne