Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Zpátky do školy: kouzlo preppy stylu

Nebojte se, nebudeme vás lákat do školních lavic, ale raději vám představíme kouzlo univerzitního stylu v oblékání.

Redakce Marianne | 6. 09. 2013


Původcem tohoto stylu je americká značka Gant, která má zajímavou historii. Na jejím počátku byla krejčovská dílna Bernarda Gantmachera v univerzitním městě New Haven. Tento ukrajinský přistěhovalec původně pracoval v jedné z továren na výrobu pánských košil a z jeho vášně pro kvalitu a design brzy vyrostla firma produkující neformální oblečení. Skutečný americký sen!

Jeho synové Marty a Elliot, kteří od otce zdědili oddanost ke zručnosti v oboru krejčovství a smysl pro detail, se také později zapojili do běhu společnosti. A rodinná firma byla na světě. To, co postupně Gant proslavilo, byla ikonická pánská košile. Jejímu umění se zakladatel značky dokonale naučil právě ve své tovární praxi.

Řemeslný základ však Bernard Gantmacher obohatil o celou řadu kreativních krejčovských nápadů. Jedním z nich je i poutko na pověšení umístěné mezi lopatkami či límec  s  knoflíky typu  button-down, sámky na zádech kvůli větší volnosti pohybu nebo třetí knoflík na límci pro lepší vedení kravaty.

b063017b609783

Košile od Gantu se brzy staly synonymem univerzitního stylu, a jak by také ne, když se vyráběly na dohled od jedné z nejproslulejších univerzit ve Spojených státech – v Yale! Obzvlášť symbolickou roli pak ve studentském životě zaujalo zmiňované poutko (tzv. locker loop). Když měl student z Yale vážný vztah, poutko si ustřihl, aby dal najevo, že je zadaný. Jeho dívka pak na oplátku nosila jeho univerzitní šálu. Ta už sice tak skvostná nebyla, ale být partnerkou studenta jedné z nejlepších škol na východním pobřeží byla koneckonců vysoce prestižní záležitost.

A k čemu poutko ještě sloužilo? Když se student převlékal před sportováním, uložil si své oblečení do skříňky (tzv. locker, odtud název locker loop) a košili zavěsil za poutko na háček. Po hodině tělocviku ji vytáhl nezmačkanou a připravenou na další parádu.

Univerzitní styl je tak inspirativní! Přesvědčete se o tom v naší galerii!

Zpátky do školy: kouzlo preppy stylu