Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Zuzana Klingrová: Cvičte, když nejste ve stresu

Už za pár dní se v pražském SaSaZu uskuteční velká akce pro ty, kteří rádi cvičí a hýbou se – Reebok Fitness Sensation. Jednu z lekcí jógy tu bude mít i známá cvičitelka Zuzana Klingrová. Jak si vybrat vhodný typ cvičení a jak se naučit relaxovat? Prozradila nám svoje tipy:

Soňa Kotulková | 21. 06. 2016
Co má člověk dělat, když má náročný den a cítí se vystresovaný?
Tak to je úplně nejlepší necvičit. Protože to, co se v našem těle děje, když jsme ve stresu ovlivňuje zejména sympatický nervový systém. Naše tělo je připraveno a naprogramováno na nějaký boj a útěk – krev se dostává více do svalů, zvyšuje se srdeční a mozková činnost, aby jsme mohli vymyslet „strategii případného útěku“. A v tu chvíli tělo už nepotřebuje další fyzickou aktivitu a námahu. Naopak tělu daleko víc pomůže, že si jen lehneme a budeme dýchat. Ideálně na břicho, aby docházelo k masáži vnitřních orgánů, ke zvýšení jejich prokrvení, ke stimulaci parasympatiku. Doporučuji proto v tyto dny spíše meditaci nebo dechové techniky z jógy, rozhodně nejít třeba na power jógu nebo na Zumbu. 
 
Co dělají Češi špatně, když cvičí jógu?
Téměř každý víkend mám lekce v Resortu Svatá Kateřina, tak vídím ročně stovky jogínů. Musím bohužel říct, že většina praktikuje jógové pozice technicky špatně. Je to tím, že u nás je jóga hlavně o skupinovém cvičení v často dynamickém tempu, tedy ne vždy je prostor a čas pro správné provedení pozic, vysvětlení a opravení. Špatným provedením si můžete uškodit. Jóga nám pomáhá k uzdravení nejen fyzického těla, ale může být špatným nástrojem v rukách nevzdělaných. Důležité je mít správného lektora, který vás vede, učí a vysvětluje.
 
A jak ho poznám?
Kdybych si ho vybírala já, tak se podívám, jak dlouhou má praxi a kde studoval, co má za kurzy. Podívejte se, jak dlouhá je jeho studijní praxe a vyzkoušejte, jaký je pedagog. Něco jiného je samozřejmě, když kurz trvá rok a když je to jen víkendový kurz. Já osobně jsem získala největší praxi v Anglii a Americe, kde jsem se věnovala podrobnému studiu pozic, dechových a očistných technik. Naopak pro poznání spirituality, zpívání manter či studium hinduismu to byla zase Indie. 
 
Jaký si mám vybrat druh jógy?
Jóga je v podstatě jen jedna. Všechno vychází z hatha jógových pozic a pak je to jen na tom, jakým způsobem se kombinují, zda jsou spojeny v sestavy nebo se využívají jako terapeutický nástroj. Klasická hatha jógová praxe se může zdát pro západního člověka trošku nudná, měl by pocit, že se „málo zapotil“. Proto jsou u nás velmi populární dynamické sytly jógy jako je power jóga, Bikram jóga nebo rychlé druhy vinyasa jógy. Před třemi roky v Americe začal být populární úplně opačný styl jógy – restorativní jóga. Za 60 minut v ní vystřídáte jenom dvě až tři asány. Její boom začíná dnes i u nás. Zkuste začít západní verzí hatha jógy či iyengar jógou, až porozumíte provedení pozic, vyzkoušejte různé druhy vinyasa jógy, power jógy. Na hlubší uvolnění těla, ducha i mysli zkuste jin jógu, restorativní jógu, dechové techniky či meditaci. Tak jako tak, vždy naleznete vnitřní klid a harmonii.
 
Chcete se zúčastnit lekce jógy se Zuzkou Klingrovou nebo i jiných cvičení? Více se o akci Reebok Fitness Sensation dozvíte na www.fitness-sensation.cz.
 
DSC 6839
 
DSC 6824 copy
 
Zuzana Klingrová: Cvičte, když nejste ve stresu