Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

I s vypjatým rozpočtem splnili rodině sen o bydlení v domě

Info ikona
I s vypjatým rozpočtem splnili rodině sen o bydlení v domě

Dřevostavba je inspirovaná místní lidovou architekturou a zemědělskými stavbami. Zároveň bylo stěžejní umístění stavby tak, aby si jeho majitelé mohli užít dechberoucí výhledy do divoké krajiny.

Terezie Benoni | 11. 11. 2022

Uprostřed kopečků a mezi původní lesy stojí na severním ostrově Nového Zélandu rodinný domek z pera architektů ze studia MAKE Architects. Dům Karangahake, jak ho jeho autoři nazvali, je postaven na okraji náhorní plošiny, která se stáčí do strmého údolí. Z domu je výhled na sousední zemědělské usedlosti a nekonečné zelené pláně. Dominantou je výhled na nedaleký hřeben hory Te Aroha, historickou zlatokopeckou soutěsku a řeku vinoucí se v údolí. Právě tyto prvky určily orientaci domu a umístění jednotlivých oken. Přáním majitelů navíc bylo, aby měli z domu výhled na zapadající slunce za horou Karangahake. Tento pohled si mohou užít přímo od jídelního stolu. Jejich dům má obytnou plochu 100 m². Jednoduchá forma dřevostavby je inspirovaná místní lidovou architekturou, kterou určují zejména zemědělská stavení v kombinaci s místní bohatou lesnickou historií. Exteriér domu je schovaný za dřevěným pláštěm, který časem zešedne.

 

Základ postavený za 4 dny

Protože rodina měla vypjatý rozpočet, rozhodli se architekti ze studia MAKE Architects pro jednoduché bydlení v duchu minimalismu. Hlavní obytné prostory mají otevřené krovy. Je zde obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout. Nad touto části je mezanin, který slouží k odpočinku. Za společnou části následuje chodba, odkud vedou dveře do dvou ložnic, technických místností a koupelny. Pak následuje otevřený prostor, přes který vejdete do další části budovy, kde je pracovna, která může sloužit také jako pokoj pro hosty, další koupelna a prádelna. Venkovní krytý prostor je nejen efektním prvkem, ale také praktickým místem, kde je možné posedět, odložit věci, nebo vykonávat drobnější práce. Díky posuvným stěnám je možné prostor zcela uzavřít a uchránit před nepříznivým počasím. Architektům se podařilo minimalizovat náklady díky použití prefabrikovaných materiálů, a především dobrému plánování. Většina panelů byla vyrobená předem a na místě pak smontovaná za pouhé čtyři dny.

Zdroj článku