Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

130 let stará jizerská chalupa je z jedné strany celá prosklená a její interiér je fascinující

Info ikona
130 let stará jizerská chalupa je z jedné strany celá prosklená a její interiér je fascinující

V záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. Druhá strana stavení však ukazuje, že se tu událo něco nezvyklého. Za oponou původní chalupy vyrostla blýskavá skleněná přístavba a dům se nadechuje k dalšímu dějství.

Terezie Benoni | 14. 11. 2022

K rekonstrukci 130 let staré chalupy v Jizerkách jsme přistoupili jako k preparaci. Ve staré stavbě jsme hledali různé kvality, materiály a místa, vše jsme zpřístupnili a zviditelnili. Za chalupou, kde stával přístavek, jsme přidali prosklenou hmotu, která rozšiřuje obytný prostor spodního patra. Kontrast a zároveň harmonie mezi klasickou světnicí a novým přístavkem je to, oč v naší architektonické hře šlo,“ popisují tuto jedinečnou rekonstrukci autoři projektu ze studia Mjölk architekti. „Dům jsme opravili s myšlenkami na budoucnost, ale zároveň jsme se nechtěli vzdát všech těch krásných, divokých a nepohodlných vlastností, které mu zůstaly z minulosti. Zachovali jsme, co jen šlo. To zbylé jsme doplnili novou kvalitou, která se s minulostí nesnaží soutěžit.“ Přístavba je tvořena ocelovou konstrukcí na monolitické betonové podezdívce, opláštění je z velkoformátových bezrámových skel. Interiéru dominuje pohledový beton na podlahách, mosazný podhled, mosazné obklady ocelových sloupů a pochozí skleněné podlahy v podkroví. Atypická světla byla vyrobena podle návrhu Mjölk z mosazi kovotlačitelskou dílnou Dekorax.

Kamna srdcem domova

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici od výrobce DTILE. „Obíhat kolem komína je jako točit strojem času sem a tam mezi minulostí a budoucností. Proletím starou světnicí, prosmýknu se kolem schodiště do patra, rozrazím dveře a jsem v obytném prostoru, který vznikl na místě původní kůlny. Je to zjevení. Lehká transparentní konstrukce vyplněná skleněnými tabulemi vymezuje lehce utopený velkorysý obývák spojující moderní kuchyň a spoustu volného prostoru. Neobvyklé uspořádání fascinuje množstvím nálad a atmosfér. Lesklý strop obložený mosazí odráží každou změnu venkovní atmosféry,“ pochvalují si architekti. Ze vstupní chodby vystoupáte do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. Skleněné prvky nahrazující ztrouchnivělé dřevo propojují vnitřní prostor do překvapivého celku a poskytují nečekané průhledy domem. V horním patře jsou čtyři ložnice, každá s jedinečnou atmosférou. Velká dětská ložnice je zároveň i hernou, kam se mohou za nepříznivého počasí přesunout všechny dětské aktivity. Pro další dvě ložnice byly předobrazem klasické pokoje horských chalup. Interiér je vybavený decentně, především kousky značky  Sollus nábytek. „Nechtěli jsme do domu násilně umisťovat kousky světového designu. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek a doplňky, které jsme sami navrhli. Odráží se v nich kvalita ruční práce řemeslníků z Jizerských hor, kteří tu stále žijí a pracují. Nové kusy doplnili s láskou vybraným starým nábytkem samotnými klienty. Kousek od chalupy vznikla téměř neviditelná sauna. Trpělivě čeká, aby ulevila tělům unaveným z celodenního běžkování. Nenápadná betonová kráska zapuštěná do terénu kouká na louku za domem. Skákat do sněhu je povoleno!“

 

Zdroj článku