Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

400 let starý venkovský dům opravili do nevídané krásy

Info ikona
400 let starý venkovský dům opravili do nevídané krásy

Klasický zemědělský dům tu postával už 400 let. Architekti ze studia Jonathan Tuckey Design dostali za úkol kompletně ho zrenovovat, přesto ale zachovat jeho jedinečnou atmosféru.

Terezie Benoni | 27. 06. 2021

Tradiční vesnický dům stojí v oblasti starého Cornwallu ve Spojeném Království. Klasická budova dřív sloužila jak k rodinnému bydlení, tak pro dobytek a k dalším zemědělským potřebám. Dům stojí v mírném kopci a vnitřní uspořádání vycházelo z obvyklého schématu, kdy obytné prostory byly situované do horní části, zatímco zvířata a jednotlivá skladiště v dolní polovině domu. Architekti ze studia Jonathan Tuckey Design navrhli jak rekonstrukci stávající budovy, tak zcela novou přístavbu. Obytná plocha je dnes neuvěřitelných 350 m². Dům se nachází ve stínu hory svatého Michaela, v oblasti plné farem, zátok a strašidelných lesů. Hlavní výzvou pro autory projektu bylo popasovat se s dlouhou lineárně řešenou budovou, jejíž vnitřní prostor je rozdělený na různé místnosti. Toho se nechtěli architekti hned vzdát, protože by poničili těžko nahraditelnou atmosféru stavby. Interiér tak i dnes pracuje s neustále měnící úrovní podlah a všemožnými zákoutím.

Místní materiál i udržitelné technologie

Dům během své historie prošel mnoha změnami, o kterých vypráví pestrá kombinace textur, materiálů a stylů. Ani při rekonstrukci nebyla tato směs narušená nějakým jednotným stylem. Určujícím znakem jsou bílé vápenné omítky, které doplňuje kámen z nedalekého lomu. To, že místní materiál bude jedním z hlavních prvků, bylo jasné už od počátku. Díky tomu proběhla rekonstrukce maximálně možným udržitelným způsobem. Ekologickou citlivost ještě podtrhlo vybudování tepelného čerpadla. V kombinaci s vnitřními omítkami s vysokými izolačními vlastnostmi, se jedná o efektivní a udržitelný způsob vytápění. Důraz byl také kladen na kontrast mezi starými a novými prvky. Nová přístavba postavená z místního kamene slouží především jako technická část a v podkroví jsou ložnice pro hosty.